Зеленський відповів Макрону щодо відправки західних військових в Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський відповів Макрону щодо відправки західних військових в Україну

Володимир Зеленський
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналісту Хьюго Декрипту відповів на ініціативу лідера Франції Еммануеля Макрона щодо відправки західних військових в Україну і назвав можливі варіанти. 

Як західні військові можуть діяти у разі відправки в Україну

За словами президента, французький лідер вже озвучував кілька пропозицій, серед яких, тренувальна місія НАТО в Україні, створення підземних хабів для ремонту пошкодженої західної техніки, розміщення військових НАТО на українському кордоні.

Однак Зеленський підкреслив, що не чув від Еммануеля Макрона пропозицій щодо безпосереднього введення військ НАТО в Україну.

Глава держави пояснив, що пропозиція щодо тренувальної місії НАТО в Україні передбачає прибуття військових інструкторів для тренування військовослужбовців ЗСУ.

За його словами, це дозволить не витрачати час на відправку українських військових до тієї ж Франції для проведення тренувань, а потім час на повернення додому.

За його словами, таким чином Україна могла б зберегти близько двох місяців.

Як ще західні військові могли б допомогти Україні

Коли ми обговорюємо з Еммануелем — давай нам швидко побудуємо хаби по ремонту нашої техніки сучасної, принаймні тієї техніки, яку ти відправляв — артилерійські системи "Цезар", легкі танки AMX-30 тощо. І не будемо знову таки витрачати місяці, щоб відправити до Франції або до будь-якої країни, яка розташована ближче. Але з усім тим витрачаємо дуже багато часу, — пояснює Зеленський.

Глава держави також підтримав ініціативу з розміщення французьких військових на українському кордоні.

Ці три пункти — я тільки за, і тут немає ніяких питань. Якщо французькі "джети" можуть з французькими пілотами захищати небо Ізраїля, то чому тоді французькі літаки не можуть захищати небо України. Але й у будь-якому випадку такі ініціативи треба, щоб вони йшли від того, від кого залежить рішення, — зазначив Зеленський.

Глава держави зазначив, що вже обговорив із президентом Франції низку питань з приводу задіяння західних військових на території України, однак конкретних домовленностей досягнуто не було.

Зеленський нагадав, що Макрон обіцяв здійснити візит до України, тоді, ймовірно, і можна буде порушити ці питання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?