Зеленський підписав закон щодо захисту від колекторів
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський підписав закон щодо захисту від колекторів

Зеленський підписав закон щодо захисту від колекторів
Джерело:  online.ua

12 квітня офіційно стало відомо, що глава держави Володимир Зеленський підписав закон №1349-ІХ, яким, що важливо розуміти, також посилюється захист боржників від шантажу з боку колекторів.

Джерело: Офіс президента України

Про що йдеться в законі

За словами команди Володимира Зеленського, сьогодні в нашій країні нараховується понад 200 так званих колекторських компаній, до послуг яких звертаються фінансові установи у випадках наявності простроченої заборгованості у своїх клієнтів.

"Проте ця сфера в Україні залишається погано врегульованою на законодавчому рівні, тому колектори нерідко діють із порушеннями законодавства для спонукання боржників повернути борг", – наголосили представники Офісу президента.

Закон, який підписав Володимир Зеленськи, встановлює вимоги до кредитодавців та колекторських компаній.

В першу чергу, йдеться про те, що кредитодавці забов'язані інформувати споживачів у разі залучення колекторської компанії або відступлення права вимоги новому кредитору.

"Договори ж можливо укладати лише з компаніями, включеними до реєстру колекторських компаній НБУ. За недотримання вимог компанії штрафуватимуть. У договорі про споживчий кредит має вказуватися право споживача звертатися до Національного банку у разі порушення законодавства у сфері споживчого кредитування. Також документом встановлюватимуться вимоги до взаємодії зі споживачем під час врегулювання простроченої заборгованості", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що "під час першого спілкування кредитор або колекторська компанія повинні повідомити своє найменування, ім’я та прізвище представника, правову підставу для звернення та розмір простроченої заборгованості, а на вимогу споживача – також надати відповідні документи протягом семи робочих днів".

Також вказано, що НБУ повинен контролювати дотримання фінустановами та колекторськими компаніями законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?