Журналісти викрили масові зловживання робітників Facebook приватними даними людей
Категорія
Технології
Дата публікації

Журналісти викрили масові зловживання робітників Facebook приватними даними людей

Журналісти викрили масові зловживання робітників Facebook приватними даними людей
Джерело:  online.ua

Нова книжка “An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination” розкрила ймовірні масштаби зловживань робітниками компанії Facebook щодо особистих даних користувачів.

Джерело: Business Insider

Журналісти оприлюднили фрагмент інформації, який міститься у праці, та вказує на 52 робітників, яких звільнили з компанії у 2014-2015 роках за зловживання на обійманих посадах. Принаймні один інцидент пов’язаний з використанням службової посади для стежки за жінкою, яка пішла від робітника.

Авторами книжки стали журналісти New York Times Шира Френкель та Сесілія Канг. Вони причетні й до інших журналістських розслідувань, пов’язаних з діяльністю Facebook, серед яких “Затримуй, спростовуй, ухиляйся: як керівництво Facebook пробивалося через кризу”. У згаданій вище статті говориться про замовчування фактів, наклеп на адресу конкурентів.

Безпосередньо у книзі авторки оприлюднили дані нового великого розслідування, що викрило вади інформаційної безпеки Facebook. Зокрема, згадуються випадки помилкової обробки даних користувачів, поширення фейкових новин, посилення негативних настроїв на підшефних платформах та навіть збирання даних для подальшого продажу третій стороні. Все це тривало цілими роками.

Серед конкретних епізодів, доступ до подробиць яких отримали журналістки, випадок інженера, що вистежив жінку, з якою посварився під час відпочинку в Європі - він буквально завдяки рівню доступу дізнався назву готелю, в який ті переїхала.

Інший інцидент пов’язаний зі зловживанням іншого розробника заради інформації про жінку, яка його ігнорувала після побачення. Він заволодів приватними даними за кілька років - листуванням у месенджері Facebook, світлинами та дописами (разом з видаленими), а також статистикою щодо переглянутих і прокоментованих публікацій. Разом з цим робітник міг через месенджер стежити за місцеперебуванням особи.

Подібні випадки домінують серед згаданих 52 скандальних звільнень. Фактично, як вказують журналістки, ніхто серед робітників Facebook з різними ступенями доступу не обмежений у здобутті приватних даних нічим, окрім власної доброї волі.

Розслідування цитує Алекса Самоса, колишнього старшого фахівця з безпеки компанії, який вказав на зловживання доступом буквально щомісяця. Станом на 2014-2015 роки такий доступ мали до 16 тисяч осіб.

Він стверджує, що керівництво компанії після його доповіді відмовилося скорочувати кількість робітників з таким доступом утричі (а також обмежити доступ до особливо важливих даних 100 особами). Утім, фахівця підтримав Марк Цукерберг, однак розроблену згодом програму не ввели.

З 2015 року у Facebook нібито триває програма вдосконалення протоколів з тренування нових робітників та скорочення подібних порушень - так стверджують її офіційні представники наразі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?