Зʼявилося відео перших хвилин обміну українських військових з полону РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Зʼявилося відео перших хвилин обміну українських військових з полону РФ

Дмитро Лубінець
Зʼявилося відео перших хвилин обміну українських військових з полону РФ

Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець показав перші емоції звільнених українських захисників з російського полону 17 липня.

Головні тези:

 

  • У результаті обміну полоненими між Україною та Росією 17 липня додому повернули 95 українських захисників.
  • Серед звільнених військових різного складу були учасники оборони різних регіонів України, включаючи Маріуполь, Донецьк, Луганськ та інші.
  • Багато з повернутих військових потерпають від поранень та хронічних захворювань, які потребують тривалого лікування.
  • Україна вже провела 54 обміни полоненими, за що Державою-посередницею стали Обʼєднані Арабські Емірати.

Перші емоції українських захисників вдома

На відео можна побачити, як наші військові не стримують емоцій від повернення додому з полону РФ.

Неможливо стримати почуттів! Вітаємо на Батьківщині!, — написав Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець.

Повернутий воїн телефонує близьким. Розмови з рідними розчулюють! Це ті миті, задля яких працює велика команда людей!, — коментує Лубінець.

Україна 17 липня звільнила з російського полону 95 військових

Україна провела обмін полоненими з Росією. Додому повернули ще 95 українців. Це воїни Збройних сил України, Національної гвардії та прикордонники.

Серед звільнених — 49 воїнів ЗСУ, зокрема й учасник «повітряного мосту», який добровільно полетів гвинтокрилом на «Азовсталь», аби допомогти заблокованим там підрозділам.

Також з полону звільнили двох військових Повітряних сил, 21 нацгвардійця, десятьох військових моряків, сімох тероборонців, пʼятьох прикордонників, двох працівників Державної спеціальної служби транспорту і одного оборонця з добровольчого формування територіальної громади.

Усі звільнені цього разу — чоловіки: 88 рядових і сержантів, семеро офіцерів.

Серед звільнених із полону — 23 людини боронили Маріуполь, з них тринадцятеро — оборонці «Азовсталі», 41 військовий воював на Донецькому напрямку, девʼятеро — на Луганському, стільки ж — на Запорізькому, по троє — на Херсонському та Харківському.

Один зі звільнених моряків на момент початку повномасштабного російського вторгнення був на Київщині та одразу приєднався до захисту свого селища у складі Макарівської територіальної оборони. Поки надавав гуманітарну допомогу місцевим, потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів.

Чимало українських бійців, які повертаються з полону, потерпають від наслідків поранень і мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість із військових були в полоні Росії з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, якого вважали зниклим безвісти.

Державою-посередницею в цьому обміні полоненими стали Обʼєднані Арабські Емірати. Від початку повномасштабного вторгнення це вже 54-й обмін полоненими. Загалом з російського полону Координаційному штабу вдалося повернути 3 405 людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?