Знайдена картина несподівано виявилась роботою Рембрандта
Категорія
Культура
Дата публікації

Знайдена картина несподівано виявилась роботою Рембрандта

Знайдена картина несподівано виявилась роботою Рембрандта
Джерело:  online.ua

Мистецтвознавці провели експертизу щодо картини з літнім чоловіком, яку було викрадено в 1979 році під час наймасштабнішого в НДР пограбування музею. Дослідження дозволяє припустити, що з великою ймовірністю робота належить кисті самого Рембрандта, а не його сучасника Яна Лівенса, як вважали досі. 

Джерело: Konbini arts

Картина, яка зникла в результаті найбільшої в Східній Німеччині музейної крадіжки та знайдена у 2019 році, може виявитися роботою Рембрандта — про це свідчать дослідження та експертиза, проведені кураторами замку Фріденштайна в Готі (Німеччина).

Раніше вважалось, що картину створили голландський художник Ян Лівенс або учень Рембрандта Фердинанд Бол. Однак, за словами Тімо Трумпера, куратора виставки, за картиною не стоять ні Лівенс, ні Бол.

Незважаючи на підпис Фердинанда Боля на звороті полотна, фахівець вважає, що цю картину написав не хто інший, як один із найбільших майстрів барокового живопису – Рембрандт.

Трумпер упевнений, що аналіз стилю картини виключає інших авторів, крім Рембрандта. Головний і чи не єдиний аргумент щодо авторства Бола, – його підпис на звороті. Проте, на думку мистецтвознавця, портрет просто належав йому. Він міг дістатись учню після банкрутства Рембранд у 1656 році. Куратор вважає, що цей підпис ще далеко не означає, що Бол написав роботу, але не скасовує того, що він міг володіти нею.

Це питання інтерпретації, - сказав Тімо Трумпер The Art Newspaper. – Ми впевнені, що ця картина з майстерні Рембрандта, питання в тому, чи її намалював Рембрандт, чи його учні. Ми розмовляли з багатьма колегами. Половина сказала: "Ні, це не "не Рембрандт". Друга половина вважає, що це цікава теорія, і її не слід відкидати.

Поки що повністю стверджувати не можна, але куратор помітив важливу схожість з аналогічною картиною Рембрандта з Гарвардського художнього музею. Мистецтвознавчий аналіз ставить під сумнів приписування цієї роботи найвідомішому майстру, тепер припускають, що вона могла бути лише студійною копією.

В описі на сайті музею визнають, що картини в такій стилістиці малювали обидва художники, при цьому зрозуміло, що вони створювали їх з однієї й тієї ж моделі, в цьому випадку – чоловіка похилого віку.

Рембрандт і його сучасник Ян Лівенс малювали такі етюди — з моделей чоловіків і жінок, молодих і старих — коли працювали в Лейдені, але Рембрандт продовжував створювати їх протягом усієї своєї кар'єри.

Читайте також:

  • Netflix офіційно локалізували на території України.

  • Netflix випустив трейлер нового сезону серіалу "Дивні дива".

  • Netflix зняв серіал про жахливі вбивства під Копенгагеном — трейлер вразив мережу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?