Знову невдача. Ракета Starship від SpaceX вибухнула на старті — відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Знову невдача. Ракета Starship від SpaceX вибухнула на старті — відео

Starship
Джерело:  Reuters

Перший ступінь ракети Super Heavy незабаром після відділення від основного ступеню вибухнув над Мексиканською затокою.

Друга космічна невдача

Космічний корабель Starship компанії SpaceX, призначений для доставки астронавтів на Місяць і далі зазнав невдачі в космосі за кілька хвилин після старту під час другого випробування після того, як перша спроба досягти космосу закінчилася вибухом.

Про це повідомляє Reuters.

Двоступеневий ракетний корабель стартував із космодрому Starbase компанії Ілона Маска в районі Бока Чика (Техас), піднявшись на висоту близько 90 км над землею і здійснивши запланований 90-хвилинний політ у космос.

Однак перший ступінь ракети Super Heavy, незважаючи на те, що їй вдалося здійснити вирішальний маневр з відділення від основного ступеня, незабаром після відділення вибухнув над Мексиканською затокою.

Тим часом основний розгінний блок Starship продовжував рух до космосу, але приблизно через 10 хвилин польоту телекомпанія повідомила, що управління польотами SpaceX раптово втратило зв'язок з апаратом.

Ми втратили дані з другого ступеня... ми думаємо, що, можливо, втратили другий ступінь, –сказав ведучий прямої трансляції SpaceX Джон Інспрукер.

Запуск став другою спробою польоту зорельота, встановленого на вежі ракети-носія Super Heavy, після квітневої спроби, яка закінчилася невдачею приблизно через чотири хвилини після старту.

Пряма інтернет-трансляція запуску показала, як ракетний корабель піднімається з пускової вежі в ранкове небо під гуркіт потужних двигунів Super Heavy Raptor.

Головною метою випробувального польоту було відірвати зореліт від землі і вивести його в космос, не доходячи до Землі. Це стало б ключовим кроком на шляху до реалізації амбітної мети SpaceX – створення великого багатоцільового космічного корабля, здатного наприкінці цього десятиліття відправити людей і вантажі на Місяць для NASA, а в перспективі – на Марс.

Запуск Starship: що відомо

16 листопада компанія SpaceX одержала дозвіл на запуск Starship від Федерального управління авіації США.

Перший запуск Starship відбувся 20 квітня. Під час першого запуску ракети-носія Starship частина двигунів Raptor, встановлених на ракетоносії Super Heavy, вийшли з ладу. Це спричинило втрату стійкості ракети. Ілон Маск заявив, що для успішного запуску ракети може знадобитися кілька спроб.

Ракета Starship, яку розробляє Ілон Маск – ключовий елемент його плану з доставки вантажів та людей на Марс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?