ЗСУ можуть стикнутися з масштабним дефіцитом бронежилетів
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ можуть стикнутися з масштабним дефіцитом бронежилетів

Бронежилети
Джерело:  Forbes Україна

Виробник бронежилетів «Українська броня» розраховував продавати свою амуніцію для Міноборони, але отримав два кримінальні провадження.

Головні тези:

  • Щодо українського виробника бронежилетів відкрили кримінальне провадження, що призвело до арешту 90% товарів та блокування рахунків компанії.
  • Збройні Сили України можуть зіткнутися з масштабним дефіцитом бронежилетів, оскільки лише обмежена кількість виробників готова брати участь у державних закупівлях.
  • Більшість українських виробників не готові виготовляти бронежилети для ЗСУ, що може вплинути на безпеку та готовність армії до оборони.

90% коштів компанії “Українська броня“ знаходиться в арештованих товарах

Ситуацію з виробником «Українська броня» прокоментував комерційний директор Денис Міліневський.

Думали, держава нам подякує. Натомість маємо "маски-шоу", безпідставні звинувачення, вимоги, арешти, блокування — каже він.

1 липня 2024-го він (виробник «Українська броня» - ред.) отримав підозру від Бюро економічної безпеки (БЕБ). Його підозрюють у можливих фінансових махінаціях і несплаті податків.

Українська броня

Понад рік тому — у травні 2023-го — БЕБ провело обшуки на складах і виробництві компанії. Після цього правоохоронці вилучили 5000 одиниць амуніції на понад 40 млн грн, а рахунки "Української броні" арештували.

Це вже оплачений товар, на який чекають українські захисники, — каже Міліневський. — Якщо нам його не повернуть, ми банкрути.

За даними БЕБ, протягом квітня–червня 2022 року на основі підроблених документів "Українська броня" змогла отримувати пільги для завезення в Україну товарів військового призначення, які потім продавала через мережу спеціалізованих магазинів, підозрюють слідчі.

У такий спосіб було завезено товару на понад 100 млн грн, з яких "Українська броня" не доплатила 30 млн грн податків, порахували в БЕБ восени 2023-го. 

Поки триває слідство, із серпня 2023-го, робота "Української броні" заблокована, компанія не може брати участі у державних закупівлях.

Українська броня

90% коштів компанії — в арештованих БЕБ товарах. Через арешт рахунків "Українська броня" не може закупити матеріали для подальшого виробництва, кримінальне провадження ускладнює й залучення кредитних коштів.

Всього 6 українських виробників можуть виготовляти бронежилети для ЗСУ

ДОТ планував придбати понад 135 200 бронежилетів. Постачальник знайшовся лише для одного лота з десяти — на виготовлення 15 000 бронежилетів за 390 млн грн. Решта закупівель не відбулася. 

Одна з ключових причин — брак постачальників, здатних брати участь у тендерах.

Але за словами СЕО компанії Яна Гончарова потужності "Української броні" можуть закрити третину оголошеного ДОТом тендера — 45 000 бронежилетів і близько третини річних потреб українських Сил оборони в броні.

"Українська броня" не єдиний постраждалий від правоохоронців. Зараз бюро веде ще чотири схожі справи щодо постачальників для Сил оборони, уточнили в пресслужбі БЕБ для Forbes.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?