ЗСУ отримали велику партію бронемашин "Козак-2М1" та "Козак-5"
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ отримали велику партію бронемашин "Козак-2М1" та "Козак-5"

Рустем Умєров
бронеавтомобілі

Оборонно-промисловий комплекс передав воїнам 225-ого окремого штурмового батальйону ЗСУ 15 бронемашин "Козак-2М1" та 25 багатофункціональних бронеавтомобілів "Козак-5".

Що відомо про передачу "Козак-2М1" та "Козак-5" для ЗСУ

Забезпечуємо наших військових сучасним і надійним обладнанням, — повідомив міністр оборони України Рустем Умеров на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

На церемонії передачі був присутній начальник Генштабу ЗСУ генерал-майор Анатолій Баргилевич.

Що відомо про бронеавтомобілі "Козак"

"Козак" — низка українських бронемашин, розроблених науково-виробничим об’єднанням "Практика". Першим прототипом був автомобіль з індексом СРМ-1 "Козак".

Вперше його показали широкому загалу 24 серпня 2009 року, на параді на честь Дня незалежності. Після цього було розроблено щонайменше 5 "Козаків" різних типів.

Відомо, що "Козак-2М1" є модернізованою версією "Козак-2М", яку відрізняє несучий корпус-монокок. Бронекорпус машини має рівень балістичного захисту ПЗСА-5.

Це аналог стандарту НАТО STANAG 4569 lvl 2, який захищає від з бронебійно-запальних куль калібру 7,62х39 мм. Фактично, машина являє собою компактний БТР. На озброєння "Козак-2М1" прийняли у 2020 році.

У свою чергу, бронеавтомобіль "Козак-5" побудували на шасі позашляховика Ford F-550: це передусім варіант для поліцейських спецпідрозділів. Він значно легший, ніж "Козак-2": вага "Козак-5" складає 10 т.

Базова версія вміщує до восьми осіб, в задній стінці машини встановлені одностулкові двері. Повідомлялось, що нацгвардія отримала на озброєння "Козак-5" у 2017-му.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?