ЗСУ почали втрачати танки Abrams на полі бою — NYT
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ почали втрачати танки Abrams на полі бою — NYT

танки Abrams
Джерело:  The New York Times

За інформацією журналістів видання The New York Times, протягом останніх двох місяців українські військові втратили щонайменше 5 танків Abrams з 31, які були отримані від США. 

Що відомо про причини втрати танків Abrams на полі бою

Автори матеріалу підкреслюють, що збільшення використання як українськими військовими, так і російськими окупантами ударних БпЛА призводять до втрат військової техніки.

За останні два місяці російські війська знищили п'ять із 31 американських танків M1 Abrams, які Пентагон відправив в Україну минулої осені, повідомив високопоставлений чиновник США. Принаймні, ще три були пошкоджені відтоді, як танки були відправлені на фронтові лінії на початку цього року, — йдеться у матеріалі видання.

OSINT-аналітики Oryx також зазначають, що Україна вже втратила не менше 30 німецьких танків Leopard.

Експерти зазначають, що знищення танків Abrams за допомогою дронів вказує на зменшення ролі цієї техніки у сучасній війні.

Те, що його легше знищити безпілотниками, ніж деякі чиновники та експерти спочатку припускали, показує, що "ще один спосіб конфлікту в Україні змінює саму природу сучасної війни, — зазначив один з військових експертів.

Що відомо про вразливість танків Abrams

У матеріалі видання зазначають, що попри міць і потужність танки Abrams не є непробивними.

Зокрема, вони мають уразливі місця, де їхня важка пластинчаста броня найтонша, серед іншого, на даху вежі, в задній частині моторного блоку і в просторі між корпусом і вежею.

Протягом багатьох років проти них застосовували здебільшого міни, саморобні вибухові пристрої, гранатомети і протитанкові керовані ракети типу "вистрілив і втік", що запускаються з плеча.

Вони широко використовувалися на початку війни в Україні, оскільки могли вражати танки зверху і влучати в них у 90% випадків.

Однак безпілотники, які зараз використовуються проти танків в Україні, ще більш точні і можуть бути спрямовані на ураження танків у найбільш вразливих місцях. Також у кількох випадках безпілотники FPV були спрямовані на "добивання" танків, які вже були пошкоджені мінами або протитанковими ракетами так, що їх не можна було витягти з поля бою і відремонтувати.

Залежно від розміру і технологічної складності безпілотники можуть коштувати всього 500 доларів — незначна сума для знищення танка "Abrams" вартістю 10 млн доларів, — підкреслюють журналісти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?