Журналісти з ЄС розкрили подробиції диверсійної діяльності РФ у Польщі та країнах Балтії
Категорія
Світ
Дата публікації

Журналісти з ЄС розкрили подробиції диверсійної діяльності РФ у Польщі та країнах Балтії

Поліція
Джерело:  Delfi

За інформацією журналістів розслідувачів NGL.media, RE:Baltica, FRONTSTORY.PL та  Delfi.ee, мережі проросійських диверсантів активно діють на території Східної Європи. 

Головні тези:

  • Згідно з розслідуваннями журналістів з ЄС, РФ активно вербує диверсантів у Латвії, Польщі та Естонії через мережу Telegram.
  • Молоді люди без конфліктів із законом стають об'єктами вербування для російських диверсійних груп.
  • У Польщі та країнах Балтії були заарештовані групи диверсантів, які виконували ряд небезпечних завдань на користь Росії.
  • У Латвії, Естонії та Литві російські служби організували диверсії, спрямовані на національні об'єкти та інфраструктуру країн.
  • Офіційні органи безпеки країн ЄС активно протистоять діяльності диверсантів і планам російської агентури у регіоні.

Як Кремль вербує людей у ЄС для скоєння диверсій

За інформацією журналістів з Латвії, Польщі та Естонії, переважно людей вербують у мережі Telegram, зокрема, серед них багато вихідців з України.

Зокрема, мережу російських агентів було викрито у Польщі, Латвії та Естонії.

Журналісти підкреслюють, що завербованих через Telegram агентів кремлівські спецслужби намагаються розсіяти по різних країнах ЄС.

У матеріалах розслідування згадується українець Максим Лега, який разом з 13 іншими українцями, двома білорусами та росіянином створив диверсійну групу, яка планувала підірвати залізничну колію, якою перевозили військову техніку з країн ЄС до України.

Група складалася переважно з молодих людей. Жоден із них раніше не мав конфліктів із законом. Жоден із них не мав антиукраїнських поглядів, - підкреслюється у матеріалі розслідування.

Головним куратором групи вважають людину на ім’я Андрій. Він розподіляє завдання, знайомить навзаєм учасників мережі, платить.

"Андрій" познайомив Легу з 19-річним Артемом Авербою. Разом вони виконують завдання та вербують інших, зазвичай друзів чи знайомих.

РФ вербує диверсантів в країнах Східної Європи
Поліція

У Польщі диверсійна група виконала щонайменше 500 "завдань". За кожне із "завдань" диверсант отримував кошти. 

Так у грудні 2023 року Люблінський суд видає вироки 14 з 16 обвинувачених.

Найбільші терміни ув’язнення – по 6 років – отримали Максим Лега та Артем Аверба.

За даними польських служб, мережа могла налічувати ще більше десяти осіб, яких не вдалося ідентифікувати.

9 січня 2024 року агентство внутрішньої безпеки Польщі повідомило про затримання білоруски Дар’ї Астапенко, яка нібито працювала на КДБ. В її телефоні знайшли докази співпраці з білоруськими службами з 2017 року.

Наприкінці того ж місяця був заарештований ще один диверсант. Його підозрюють в організації підпалів лакофарбового заводу у Вроцлаві. У травні 2024 року затримали ще двох громадян Білорусі та одного поляка, підозрюваних у підготовці підпалів у Варшаві, Прушкуві та Помор’ї.

Чи всі вони були завербовані через Telegram і були частиною російської агентури? У Польщі все ще встановлюють це.

Що відомо про російські диверсійні групи у країнах Балтії

У Латвії можлива диверсія планувалась на військовому аеродромі Лієлварде, де дислокуються військові літаки, в тому числі американські гелікоптери Black Hawk.

Поруч із аеродромом знайшли записку, де були вказані точні інструкції, що фотографувати на аеродромі і як реагувати, якщо трапиться провал. На звороті записки можна побачити малюнок літака, зроблений дитячою рукою.

Завдяки загубленій записці латвійці вийшли на мережу диверсантів, організовану російськими службами, яка, зокрема, підпалила будівлю в Києві за місяць до нападу Росії на Україну.

У 2024 році естонська служба безпеки затримала 13 осіб за осквернення кількох національних меморіалів і понівечення автомобілів міністра внутрішніх справ і журналіста.

У Латвії в лютому двоє чоловіків намагалися підпалити Музей окупації, а в Литві в травні спалахнув супермаркет IKEA.

Минулого року в Польщі групу диверсантів засудили за шпигунство на користь Росії і плани підірвати залізничну колію, якою доправляють допомогу Україні.

У січні 2024 року на латвійсько-білоруському кордоні був спійманий чоловік із подвійним громадянством Естонії та Росії, який обливав фарбою національні меморіали в Латвії та Литві.

У Польщі заарештували паліїв, які напали на литовську IKEA. У травні в Польщі було заарештовано дев’ять російських шпигунів, причетних до диверсійних планів у країнах Балтії і, можливо, в Швеції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?