Звільнення працівника за колабораціонізм. Про що йдеться в проєкті закону №7731
Категорія
Україна
Дата публікації

Звільнення працівника за колабораціонізм. Про що йдеться в проєкті закону №7731

Верховна Рада України
Трудова книжка

Напередодні Верховна Рада України у другому читанні та в цілому законопроєкт №7731 про додаткові підстави для розірвання роботодавцем трудового договору.

Про що йдеться в законопроєкті №7731

На сайті Верховної Ради повідомляють, що законопроект №7731 убезпечує підприємства критичної інфраструктури від впливу осіб, які працюють на Росію.

Закон унеможливлює роботу колаборантів на:

  • підприємствах/установах/організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України

  • на об’єктах критичної інфраструктури, якими є, зокрема, атомні електростанції.

Також законопроєкт увів у чинне законодавство поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткової складової правил внутрішнього трудового розпорядку.

Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території РФ або тимчасово окупованій території України;

  • зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки є обов’язковим на підприємствах, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та об’єктах чи операторах критичної інфраструктури.

Коли роботодавець може розірвати договір з працівником

За чинним законодавством, роботодавець може розірвати договір з працівником, зокрема, через набрання сили вироком суду про позбавлення волі або іншого покарання, що виключає можливість продовження роботи.

Верховна Рада свої рішенням додала до цієї норми уточнення — розірвання можливе також за умови вироку, який призвів «до втрати довіри роботодавця» до працівника.

Також Рада надала роботодавцям право розірвати трудовий договір з особою, у разі якщо:

  • законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ нацбезпеки України;

  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?