Аргентина і Франція обговорюють поставки Україні штурмовиків Super Etendard
Категорія
Політика
Дата публікації

Аргентина і Франція обговорюють поставки Україні штурмовиків Super Etendard

Штурмовик Super Etendard
Джерело:  Infobae

Аргентина веде переговори з Францією щодо передачі Україні літаків штурмової авіації Super Etendard. 

Головні тези:

  • Переговори між Аргентиною та Францією про передачу Україні штурмовиків Super Etendard ведуться, однак ці  літаки наразі небоєздатні через ембарго, накладене Великою Британією.
  • Франція візьме участь у ремонті 5шт штурмовиків Super Etendard, які потім будуть передані Україні, підтверджено ключову роль країни у подоланні геополітичних перешкод.
  • Super Etendard - надзвуковий палубний штурмовик, який використовувався під час Фолклендської війни. 
  • Літаки Super Etendard розроблені на базі літака Етандар IVM, здійснили перший політ у 1974 році. Загалом було збудовано 85 літаків, які поставлялись не лише у Францію, але й до Аргентини та Іраку.
  • Участь Франції, Аргентини та можливий внесок України у переговори про передачу штурмовиків Super Etendard є важливими етапами у співпраці між країнами у сфері оборони.

Що відомо про ймовірне отримання Україною штурмовиків Super Etendard від Франції та Аргентини

Зазначається, що наразі ці штурмові літаки на озброєнні армії Аргентини перебувають у недієздатному стані через ембарго, накладене Великою Британією.

За інформацією журналістів видання, переговори ведуться щодо передачі Україні 5 таких штурмових літаків, які були виведені з експлуатації через накладене Великою Британією ембарго внаслідок Фолклендської війни.

Участь Франції є ключовою для подолання цієї геополітичної перешкоди, і канцлер Діана Мондіно та міністр оборони Луїс Петрі працювали тижнями над просуванням цього секретного кроку, який також передбачає участь Сполучених Штатів і НАТО, — йдеться у матеріалі видання.

П'ять винищувачів зберігаються на військово-повітряній базі Еспора в Пуерто-Бельграно, оскільки необхідні патрони, які дозволяють катапультувати сидіння пілота в разі надзвичайної ситуації.

Аргентина не має доступу до цих картриджів через ембарго, накладене Британією, і з тих пір, як літаки прибули в Аргентину, "їх ніколи не використовували.

Очікується, що Франція візьме участь у ремонті цих літаків і потім передасть їх Україні.

Що відомо про літаки Super Etendard

Літак Super Etendard — Французький надзвуковий палубний штурмовик. Розроблено на базі літака "Етандар" IVM. Здійснив перший політ 28 жовтня 1974 року. Збудовано 85 літаків.

Поставлявся на експорт в Аргентину, кілька машин недовгий час експлуатувалися ВПС Іраку. Літак здобув велику популярність під час Фолклендської війни.

У ВМС Франції літаки цього типу знімаються з озброєння, до 2015 року їх планується повністю замінити багатоцільовими винищувачами Dassault Rafale.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?