Армія РФ намагається занурити Україну в масштабний блекаут — Le Monde
Категорія
Україна
Дата публікації

Армія РФ намагається занурити Україну в масштабний блекаут — Le Monde

Блекаут в Україні
Джерело:  Le Monde

Наразі Україна певний захист від намагань злочинної армії РФ поступово зруйнувати енергетичну систему країни. 

Що захищає Україну від занурення у масштабний блекаут

У матеріалі видання зазначається, що наразі від масштабного блекауту Україні рятує розгалужена мережа поставок електроенергії з країн ЄС.

Журналісти видання, аналізуючи наслідки атак злочинної армії РФ по енергоб’єктах в Україні протягом кількох останніх тижнів зазначили, що на відміну від атак авіації окупаційної армії РФ по українській енергетиці восени та взимку 2022-2023 років, тепер окупанти атакують не тільки розподільчі мережі, а й самі електростанції.

Мета росіян залишається такою ж, як і взимку 2022 року. Але зараз вони використовують іншу стратегію. Вони намагаються зруйнувати нашу систему, шматок за шматком, — зазначає директор з комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян

Як Україна рятується від занурення у масштабний блекаут

За словами експерта з питань енергетики аналітичного Центру Разумкова Володимира Омельченка, Енергорозподільча інфраструктура має захист з бетонних блоків, мішків з піском та іноді залізних сіток для протидії атакам дронів.

При цьому Омельченко зазначає, що такий захист неефективний у разі ракетних атак.

Попри масовані атаки злочинної армії РФ по енергооб’єктах в Україні, енергосистема продовжує забезпечувати електрикою більшу частину країни.

Якби ми не були інтегровані в європейську електроенергетичну систему, я думаю, у нас було б більше відключень електроенергії в регіонах, які зазнали бомбардувань, — зазначає Марія Цатурян.

Окрім цього для забезпечення функціонування соціальної та іншої інфраструктури використовуються автономні джерела електрозабезпечення.

Наприклад, у Харкові чутливі об’єкти, такі як лікарні чи пожежні частини, вже мають свої малі модульні теплоелектростанції, надані міжнародними донорами.

У матеріалі видання зазначається, під час аварійних відключень на вулицях Харкова чутно суцільний гул внаслідок роботи малих бензинових генераторів.

Втім Володимир Омельченко з Центру Разумкова вважає, що енергодефіцит, від якого страждає країна, лише посилюватиметься з липня до наступної зими.

На його думку, якщо Україна не отримає додаткові ППО для захисту від російських атак, мільйонам українців доведеться виїхати з деяких міст на півдні та сході на час наступної зими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?