Астрономи зафіксували потужний сонячний шторм — відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи зафіксували потужний сонячний шторм — відео

сонячний шторм
Джерело:  CNN

Спалахи та викиди корональної маси Сонця досягли Марса. На тлі останніх подій астрономи мали змогу спостерігати полярні сяйва у різних куточках планети.

Головні тези:

  • Сонце демонструє найбільшу активність у своєму 11-річному циклі, досягнувши свого максимуму.
  • Енергія сонячного шторму на Марсі була настільки потужною, що вивела з ладу камеру орбітального апарату Odyssey.
  • Станція спостережень Odyssey останній раз зіткнулася з подібною активністю Сонця понад 20 років тому.

Яким був новий сонячний шторм у космосі

Науковці звертають увагу на те, що протягом останнього року Сонце демонструвало найбільшу активність через наближення до піку свого 11-річного циклу, який називають сонячним максимумом.

Два тижні тому сплеск сонячної активності спалахнув двома вибухами найвищого класу Х, під час яких відбулися викиди плазми і сплески електромагнітного випромінювання, що вплинули на зовнішню атмосферу не тільки Землі, а й Марса, — йдеться в повідомленні.

Як стверджує пресслужба NASA, наймасштабніший шторм на червоній планеті відбувся 20 травня.

Що важливо розуміти, енергія Геліоса була настільки потужною, що на годину вивела з ладу камеру орбітального апарату Odyssey.

Чому це справді унікальна космічна подія

Як стверджують астрономи, востаннє Odyssey стикався з такою екстремальною активністю Сонця під час сонячного максимуму — понад 20 років тому.

Саме тоді спалах X45 "підсмажив" радіаційний детектор орбітального апарату.

Космічні прилади виміряли кількість радіації, яка потрапила на Марс під час цього шторму. Вони встановили, що якби у той час астронавт стояв на поверхні планеті, він би отримав дозу опромінення в 8100 мікрогрей. Це відповідає аж 30 рентгенівським знімкам грудної клітини, але не є смертельним для людини, — пише CNN.

Окрім того, наголошується, що активність білої зорі на Марсі полярні сяйва, які відрізняються від тих, що спостерігали на Землі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?