Байден і Трамп перемогли на праймеріз своїх партій у Нью-Гемпширі
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден і Трамп перемогли на праймеріз своїх партій у Нью-Гемпширі

Байден
Джерело:  Associated Press

Дональд Трамп виграв праймеріз республіканців у штаті Нью-Гемпшир, а серед демократів переміг чинний президент США Джо Байден.

Що відомо про результати праймеріз у Нью-Гемпширі

Дональд Трамп набрав 54% голосів у Нью-Гемпширі, тоді як його головна суперниця, колишня губернаторка штату Південна Кароліна Ніккі Гейлі здобула 44,5% голосів — це за підрахунками 88% усіх голосів.

Гейлі заявила, що продовжуватиме боротьбу в президентській гонці — вона пообіцяла провести «розривну» кампанію у своєму рідному штаті Південна Кароліна, де наступного місяця відбудуться праймеріз Республіканської партії. Трамп же після перемоги почав свою промову з насмішок над Гейлі, назвавши її «самозванкою».

Фото — nytimes.com

Президент Джо Байден здобув перемогу на праймеріз Демократичної партії, хоч і не проводив у штаті передвиборчої кампанії та не вносив своє імʼя в бюлетень. Це сталося після того, як Нью-Гемпшир порушив нові партійні правила, провівши праймеріз перед Південною Кароліною.

Виборці вручну вписували імʼя Джо Байдена в бюлетень — це зробили близько 70% виборців із 63 тисяч.

Конкурент Дін Філліпс набрав 20,9% голосів, а письменниця Маріанна Вільямсон — 4,3%. Аналітики стверджують, що основними конкурентами на президентських виборах 5 листопада 2024 року стануть саме Джо Байден і Дональд Трамп.

Що відомо про праймеріз у США

Праймеріз — це первинні вибори у США, на яких виборці обирають кандидатів у президенти від тієї чи іншої партії. Праймеріз проводять у кожному штаті США.

Праймеріз зазвичай проводять протягом декількох місяців перед основними виборами, які проходять у листопаді. Результати праймеріз визначають, хто представлятиме ту чи іншу партію на основних виборах.

Якщо жоден кандидат не набирає абсолютної більшості голосів, то проводиться другий тур праймеріз. У другий тур виходять два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Вибори президента США заплановані на 5 листопада 2024 року. У них беруть участь дві основні політичні партії США: Демократична та Республіканська.

До речі, відбувся праймеріз в Айові. На внутрішньопартійних виборах переміг Дональд Трамп.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?