Укренерго оновило графіки відключень світла в Україні 23 липня
Категорія
Економіка
Дата публікації

Укренерго оновило графіки відключень світла в Україні 23 липня

Енергосистема України
Джерело:  Укренерго

За інформацією НЕК “Укренерго”, протягом 23 липня в Україні будуть зменшені обсяги відключень світла. 

Головні тези:

  • Оновлені графіки відключень світла в Україні на 23 липня передбачають різні черги відключень для різних регіонів країни.
  • Ускладнення в енергетичній інфраструктурі, спричинені руйнуваннями від злочинної армії РФ, ускладнюють збереження попередніх тарифів на електроенергію.
  • Держава субсидує тариф на електроенергію для населення в зв'язку зі зміною ринкової вартості енергії та потребою відновлення енергосистеми.
  • Підняття тарифу для побутових споживачів допомагає залучити кошти на ремонти та розвиток енергетики в Україні.
  • Заходи, вжиті щодо підвищення тарифів, сприяють підготовці енергокомпаній до зимового періоду шляхом покращення енергетичної інфраструктури.

Як діятимуть оновлені графіки відключень світла в Україні

За інформацією “Укренерго”, протягом 23 липня оновлені графіки відключень світла в Україні діятимуть так:

  • до 14:00 в усіх регіонах буде діяти одна черга відключень,

  • з 14:00 до 16:00 – одна черга, 16:00-19:00 – дві черги, 19:00-24:00 – три черги відключень у Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Закарпатській, Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях,

  • з 14:00 до 16:00 – дві черги; 16:00-24:00 – три черги відключень у Києві, Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Харківській, Сумській, Полтавській, Донецькій областях.

Чому в Україні не можуть зберегти попередні тарифи на електроенергію

За словами заступниці глави Міненерго Світлани Гринчук у коментарі виданню Obozrevatel, заподіяні злочинною армією РФ суттєві руйнування енергетичної інфраструктури не дають змоги зберегти попередні тарифи на електроенергію.

Укренерго зменшило обсяги відключень світла в Україні 23 липня
Енергосистема України

Гринчук зазначила, що ринкова вартість електроенергії становить близько 7,5 грн/кВт-год, що змушує державу субсидувати тариф на електроенергію для населення.

Через значні руйнації об'єктів енергетики держава має спрямовувати великі кошти на їхнє відновлення, щоб люди були зі світлом, і не може фінансово підтримати населення в тих обсягах, що раніше, - підкреслила заступниця глави Міненерго.

Вона зазначила, що попри складну ситуацію в енергетиці, держава продовжує надавати компенсацію частини тарифу для побутових споживачів – різницю між ринковою вартістю електроенергії та встановленим для населення тарифом.

При цьому, за словами Гринчук, вартість електроенергії для населення після підняття тарифу залишається однією з найнижчих в Європі та коштує менше, ніж у тій же Молдові, Болгарії чи Македонії.

Кошти, отримані від підвищення тарифу, йдуть на ремонти на відновлення енергосистеми. Так, кошти, отримані у 2023 році після зміни тарифу для побутових споживачів, дозволили енергокомпаніям підготуватись до зими. Було відремонтовано близько 20 ГВт потужності й додано до системи ще 3 ГВт, - пояснює заступниця глави Міненерго.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?