Блокада українського кордону. Польські експерти розкрили правду про протести фермерів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Блокада українського кордону. Польські експерти розкрили правду про протести фермерів

Блокада українського кордону
Джерело:  online.ua

Польський Інститут публічних фінансів (IPF) дійшов висновку, що український експорт суттєво не впливає на зменшення цін на зерно у Польщі. Це означає, що блокада кордону немає жодного сенсу.

Польські фермери безпідставно звинувачують Україну у своїх проблемах

У результаті масштабного аналітичного дослідження "Зерно незгоди: Аналіз аграрних протестів" стало відомо, що імпорт української агропродукції не можна вважати ударом по економіці Польщі.

Польські фахівці також звертають увагу на те, що невірними є твердження про те, що частина зерна імпортується з України у Польщу через інші країни, зокрема Литву.

Ба більше, аналітиками була спростована думка про те, що ембарго на імпорт з України може суттєво вплинути на стабільність цін на сільськогосподарському ринку.

Ембарго не має значного впливу на ціни у масштабі країни, особливо в умовах єдиного аграрного ринку ЄС, оскільки ціни залежать від багатьох факторів, у тому числі від ситуації у світі, — йдеться в дослідженні IPF.

Україна не винна у зерновій кризі

Іноземні експерти звертають увагу на те, що імпорт з України не є основною причиною економічних труднощів польських аграріїв.

Окрім того, наголошується, що торговельний баланс з Україною щодо сільськогосподарських продуктів є від’ємним.

Однак, що важливо розуміти, це не стосується всіх продуктів.

Зокрема, є сектори, де Польща має позитивне торговельне сальдо з Україною, наприклад м’ясо-молочна промисловість.З іншого боку, повне ембарго на продукти з України не змінить внутрішню ситуацію на ринку, оскільки домінуючу роль відіграють ціни на світових ринках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?