Боррель закликав ЄС терміново вирішити проблему блокування Угорщиною грошей для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Боррель закликав ЄС терміново вирішити проблему блокування Угорщиною грошей для України

Жозеп Боррель
Джерело:  Укрінформ

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель закрикав керівництво ЄС терміново домогтись від Угорщини розблокування 6,6 млрд євро, призначених на допомогу Україні. 

Головні тези:

  • Жозеп Боррель закликав ЄС терміново вирішити проблему блокування 6,6 млрд євро, призначених на допомогу Україні, Угорщиною.
  • Згідно угоди в ЄС планується збільшення кількості українських військових, які проходитимуть підготовку на території країн Союзу.
  • Міністр оборони Швеції висловив обгрунтовані спроби визначити території для навчання українських військових.
  • Європейський Союз має домогтись розблокування коштів для України, щоб компенсувати здійснені витрати та продовжити підтримку країни.
  • Україна має отримати негайну допомогу та фінансову підтримку для зміцнення своєї обороноздатності та безпеки.

Боррель вимагає від ЄС домогтись припинення блокування Угорщиною грошей для України

Очільник європейської дипломатії зазначає, що керівництво ЄС має терміново вивільнити заблоковані Угорщиною кошти для України, виділені зі спеціального фонду допомоги Україні в межах Європейського фонду миру.

Ми також обговорили питання щодо фінансування. Міністри погодилися, що є терміновою справою розблокувати €6,6 мільярда із фонду допомоги Україні. Цей відомий обсяг грошей, який був заблокований вже протягом багатьох місяців у межах Європейського фонду миру. Багато із міністрів повторили, що сьогодні це не ті гроші, що належать Україні, - підкреслив Боррель.

Боррель вимагає від ЄС позбавитись блокування Угорщиною грошей для України
Віктор Орбан

Він наголосив, що ці кошти належать Україні і мають компенсувати здійснені витрати.

Україна вже отримала відповідні матеріали, тож ці країни повинні отримати компенсацію, - пояснює Боррель.

Він зазначив, що продовжує шукати рішення для протидії проблемі блокування грошей для України з боку Угорщини.

Яку допомогу ЄС ще планує надати Україні

Боррель у коментарі журналістам видання "Голос Америки" зазначив, що ЄС хоче збільшити кількість українських військових, які зможуть проходити підготовку на території країн ЄС.

За його словами, у ЄС домовилися, що навчання українських військових проходитиме максимально близько до України, але не на її території.

Тим часом міністр оборони Швеції Пол Йонсон каже, що територія України в теорії все ж може бути задіяна в тренувальній програмі певним чином.

Потрібно розуміти, що є ризики. Бо якщо почати це робити на рівні бригади чи батальйону – тобто від тисячі до 5 тисяч людей – це ставить під суттєву загрозу так само цих людей, яких ми будемо тренувати. А якщо брати малі групи, з розмінування, наприклад – без проблем. Це можна робити цілком безпечно так само в Україні, - пояснив глава Міноборони Естонії Ханно Певкур.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?