Британія хоче дозволити удари Storm Shadow по РФ. Що її зупиняє
Категорія
Політика
Дата публікації

Британія хоче дозволити удари Storm Shadow по РФ. Що її зупиняє

Кір Стармер
Джерело:  The Telegraph

Як вдалося дізнатися британським журналістам від своїх інсайдерів, насправді команда лідера Великої Британії Кіра Стармера хоче надати дозвіл Україні завдавати ударів Storm Shadow по цілях у Росії, однак боїться негативної реакції США.

Головні тези:

  • Прем'єр Кір Стармер вирішив орієнтуватися на позицію та рішення Вашингтона.
  • США фактично блокує рішення Британії щодо Storm Shadow. Це вже не перший такий випадок.
  • Надання союзниками України дозволу на завдання ударів по Росії може змінити хід війни.

США фактично блокують рішення Британії щодо Storm Shadow

Як зазначає видання, прем'єр Великої Британії Кір Стармер боїться того, що його позитивна відповідь на заклики України "спровокує скандал" та погіршить відносини між Лондон та Вашингтоном.

На тлі війни РФ проти України політик вирішив дотримуватися "консультативного підходу": він радиться з американською владою, а не ухвалює рішення самостійно.

За словами інсайдерів, команда американського лідера Джо Байдена занепокоєна тим, що використання українськими силами цих ракет у війні проти Росії навіть без схвалення США може "загострити ситуацію" і призвести до втягування американських військ у війну.

Раніше влітку британський уряд звертався до США з проханням пом’якшити свою позицію і дозволити Україні використання ракет на території Росії. А США, як зазначили у виданні, в приватному порядку висловили невдоволення поспішною позицією Британії в питанні постачання військової техніки Україні.

Непублічний конфлікт між США та Британією триває не перший рік

Що також цікаво, коли Британія стала першою західною країною, яка надала Україні бойові танки, а також підтримала ідею постачання винищувачів F-16, у США одразу висловили своє невдоволення.

У Білому домі почали скаржитися на те, що таким чином Лондон нібито хоче підштовхнути Штати до аналогічних кроків.

Що важливо розуміти, Storm Shadow/SCALP — франко-британська авіаційна ракета класу "повітря-земля" дальньої дії. Вона призначена для ураження стаціонарних цілей (включно з, наприклад, бункерами), які добре захищені системами ППО.

Дозвіл завдавати ударів по території Росії дасть можливість ввести ворога у стратегічну невизначеність, а надходження до України літаків F-16, зокрема із дозволом збивати повітряні цілі над Росією, суттєво посилить спроможності у захисті неба.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?