Чи отримає Україна дозвіл на використання зброї США для ударів вглиб РФ — відповідь Жовкви
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи отримає Україна дозвіл на використання зброї США для ударів вглиб РФ — відповідь Жовкви

Артилерія ЗСУ
Джерело:  Голос Америки

За словами заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви, Україна вже найближчим часом розраховує на отримання від США дозволу бити американською зброєю по стратегічних об'єктах у глиб країни-агресорки Росії. 

Головні тези:

  • Україна очікує на отримання від США дозволу на удари по стратегічних об'єктах у глиб Росії.
  • Офіс президента позитивно оцінив результати саміту НАТО у Вашингтоні, назвавши їх практичними.
  • Серед результатів саміту - обіцянки щодо підтримки України в сфері ППО та збільшення обсягів військової допомоги.
  • Ігор Жовква зазначив про позитивні ініціативи, такі як нова місія НАТО в Україні та домовленість про військову допомогу на 40 млрд доларів.
  • Усі важливі рішення стосовно України та США в цьому питанні будуть ухвалені дуже тихо та координовано.

Україна очікує на дозвіл США бити по об’єктах окупаційної армії РФ у глиб території країни-агресорки

За словами Жовкви, робота над отриманням відповідного дозволу з боку США ведеться вже давно і почалась задовго до саміту НАТО у Вашингтоні.

Відтоді, як додає заступник керівника ОП, є певні зрушення у цьому питанні.

Ми працюємо зі США на різних рівнях – з Міністерством оборони, Радою нацбезпеки, Білим домом – ми рухаємося цим шляхом і сподіваємося, що це рішення ухвалять найближчим часом. Нам це потрібно. Але давайте не будемо спекулювати в пресі про це дуже важливе рішення. Українське керівництво працює над цим, і ми це зробимо. Усі важливі рішення, які США ухвалювали раніше, – все робилося дуже тихо, і цього разу буде так само, - пояснює Жовква.

Україна очікує на дозвіл США для ударів американською зброєю по РФ
Військові ЗСУ

За його словами, Україна наголошує на необхідності захищатися від ракетних ударів, які завдаються з конкретних відомих місць.

Одноначно буде, так само, як це було в минулому з інших питань, які ми обговорювали з адміністрацією, - запевнив Жовква.

Як у Зеленського оцінюють результати саміту НАТО у Вашингтоні

За словами Жовкви, в Офісі президента в цілому задоволені результатами саміту НАТО у Вашингтоні.

Жовква заявив, що саміт у Вашингтоні однозначно виявився кращим за результати саміту у Вільнюсі. 

Минулого року ми сподівалися на практичніші результати саміту. І цього року у Вашингтоні ми їх отримали. Зокрема у формулюванні фінальної декларації саміту щодо незворотного шляху України до НАТО – це було для нас важливо, і країни досягли в цьому згоди, - наголосив високопосадовець з ОП.

Серед інших практичних результатів він назвав чіткі обіцянки щодо ППО, збільшення об’ємів тренування українських пілотів та фахівців для F-16, а також відзначив, що певні позитивні ініціативи вийшли від НАТО – як нова місія НАТО в Україні, яка допоможе координувати постачання зброї та розвиток оперативної сумісності ЗСУ з арміями партнерів, а також домовленість про обсяги військової допомоги на 40 млрд доларів, яку у наступному році отримає Україна.  

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?