Чи зможуть ЗСУ знищити космічну базу РФ у Криму — дані Forbes
Категорія
Україна
Дата публікації

Чи зможуть ЗСУ знищити космічну базу РФ у Криму — дані Forbes

Чи зможуть ЗСУ знищити космічну базу РФ у Криму
Джерело:  Forbes

Днями ЗСУ завдали удару по російському центру космічного зв'язку в Криму, і це не перша спроба України знищити цей об'єкт. У Forbes проаналізували, чим він такий важливий.

Головні тези:

  • ЗСУ намагаються знищити космічну базу РФ у Криму, об'єкт НІП-16, який відіграє важливу роль у зв'язку зі супутниками та розвідці.
  • Удари ЗСУ по центру космічного зв'язку в Криму не призвели до повного знищення об'єкту, але обмежили його функціонал.
  • Деякі експерти наголошують, що навіть із пошкодженою базою, Росія може підтримувати зв'язок зі супутниками через інші космічні бази.
  • Тактичні удари ЗСУ по космічній базі в Криму можуть мати далекосяжні політичні та воєнні наслідки.
  • Знищення космічної бази в Криму не ліквідує здатність Росії до зв'язку зі супутниками, але обмежує її функціонал в регіоні.

Україна прагне знищити "безцінну" космічну базу РФ у Криму

Як пише видання, об'єкт НІП-16 було побудовано в Євпаторії в рамках радянської космічної програми. Він був розроблений для зв'язку з місячними і марсіанськими зондами в 1960-70-х роках, але також може підтримувати зв'язок із сучасними супутниками-шпигунами "Лотос-С" і навігаційними супутниками ГЛОНАСС, які є аналогом американських супутників GPS.

Саме тому Україна намагається знищити цей об'єкт, пише Forbes, зазначаючи, що "двічі з грудня українські війська обстрілювали безцінну космічну базу ракетами".

Цей об'єкт, безсумнівно, є важливим із наукового погляду. Однак, зазначає Forbes, НІП-16 також є законною військовою ціллю, тому що його передавачі можуть посилати сигнали на супутники спостереження, зв'язку й навігації, включно із космічними апаратами "Ліана" та ГЛОНАСС, і приймати їх.

Супутники ГЛОНАСС допомагають наводити найпотужніші російські авіаційні боєприпаси — глісадні бомби КАБ. Супутники "Лотос-С", що входять до складу розвідувальної системи "Ліана", виявляють електромагнітні випромінювання військових цілей, наприклад, морських суден, і визначають їхнє місце розташування. Можливо, супутники "Ліана" прослуховували сигнали від українських безпілотних катерів із вибухівкою, які витісняють російський флот із західної частини Чорного моря, — пише видання.

Водночас Forbes зазначає, що НІП-16 — складна мішень.

Його радіотарілки, генератори та засоби управління розкидані по двох великих кампусах. Найбільш помітне обладнання — старі тарілки — має міцну конструкцію. За словами російського історика космонавтики Анатолія Зака, будівельники НІП-16 збирали апаратуру зі старих залізничних мостів, корпусів списаних підводних човнів і обертового механізму зі списаного лінкора, — ідеться в статті.

Таким чином, Україні може знадобитися ще багато ударів, щоб завдати серйозної шкоди об'єкту, не кажучи вже про знищення бази. Крім того, додають у Forbes, знищення НІП-16 не усуне здатність Росії підтримувати зв'язок зі своїми супутниками, а лише обмежить її, оскільки в росіян є й інші космічні бази, водночас жодна з них не розташована так близько до лінії фронту в Україні.

Удари ЗСУ по Криму

Вночі 24 червня, ЗСУ в тимчасово окупованому Криму вразили центр космічного зв'язку російських окупантів. Місцеві ЗМІ повідомляли, що в селищі Вітіно, що розташоване поблизу Євпаторії, було чути потужні вибухи.

Пізніше було оприлюднено супутникові знімки, які свідчать про наявність осередків вогню саме на території центру космічного зв'язку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?