Чим ПС та ГУР могли збити бомбардувальник Ту-22М3 — думка експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

Чим ПС та ГУР могли збити бомбардувальник Ту-22М3 — думка експерта

Ту-22М3

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський заявив, що Сили оборони Україні могли збити російський літак Ту-22М3 власноруч розробленою системою протиповітряної оборони.

Чим міг бути збитий російський Ту-22М3

Якби не було офіційних підтверджень, я б сказав, що просто технічна поломка з літаком трапилася. Можливо, тут була застосована наша невідома, новітня розробка, яка поки що виготовляється в дуже невеликих екземплярах і зберігається для таких особливих акцій. Адже, якщо виходити із заявленого, про збиття на відстані понад 300 кілометрів — немає у нас такого засобу ППО. Patriot б'є на 160 кілометрів, С-200, з його паспортною дальністю, на 285 кілометрів. І те й те не підходить, — сказав Киричевський.

Він також зазначив, що хоч ГУР і показав відео роботи зі збиттю російського борта, але не повідомив про засіб ураження, щоб подібні успіхи відбувалися й надалі. Крім того, за словами Киричевського, на цей час у світі існує лише один комплекс, який здатний вражати повітряні цілі на такій відстані.

Єдиний засіб, який пригадується — це американський комплекс Typhon, який одночасно адаптували під наземне базування та у форматі зенітної ракети. Там, у теорії, є дальність стрільби на 370 кілометрів. Але у самих американців цих засобів лише на дві батареї. І зрозуміло, що нам би їх ніхто не дав, — пояснив аналітик.

То ж, на його думку, розуміючи, що не зможе отримати такий тип ракет, Україна могла розробити власну далекобійну зброю проти російських літаків.

У Китаю є перспективи створити гіперзвукову зенітну ракету на 2000 км, щоб збивати стратегічні бомбардувальники, то ми нічим не гірші за китайців. Тому думаю, що з часом ми дізнаємося про щось принципово невідоме світовій науці, що було створено нашою оборонкою, — розповів експерт.

Що відомо про падіння Ту-22М3

У ніч на 19 квітня російські окупанти підійняли в повітря бомбардувальники Ту-22М3, які є носіями крилатих ракет Х-22. Згодом стало відомо про збиття одного з літаків — це сталося вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Згодом цю подію прокоментували в ГУР МО, де заявили, що бомбардувальник вдалося збити на відстані близько 300 кілометрів від України тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Крім того, за інформацією розвідки, після збиття, інший літак Ту-22М3 був вимушений розвернутися та не виконав пуски ракет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?