Чого чекати Україні після можливого переобрання Трампа. В НАТО розробили новий план
Категорія
Політика
Дата публікації

Чого чекати Україні після можливого переобрання Трампа. В НАТО розробили новий план

Трамп
Джерело:  The Wall Street Journal

Альянс усвідомлює усі загрози для України, які виникнуть після ймовірного повернення Дональда Трампа у Білий дім. Блок вирішив уже почати активно готуватися до такого розвитку подій.

Головні тези:

  • Блок планує відрядити високопоставленого цивільного чиновника до Києва для координації допомоги та навчання українських військ.
  • Очікується, що на саміті НАТО у Вашингтоні будуть узгоджені фінансові зобов'язання щодо військової підтримки України.
  • Планується збільшення фінансових внесків країн-членів для забезпечення безпеки та підтримки Києва.

НАТО хоче захистити від Трампа допомогу для України

Згідно з останніми даними, члени Альянсу уже розробили низку заходів, які матимуть не меті збереження і посилення довгострокової підтримки України навіть якщо одіозний республіканець знову стане президентом США.

Так, журналістам вдалося дізнатися, що НАТО збирається відрядити до Києва високопоставленого цивільного чиновника і створити в Німеччині нове командування для координації військової допомоги і навчання українських військ.

Операція, що отримала назву "НАТО − безпекова допомога і тренування для України", буде укомплектована майже 700 американськими та іншими військовослужбовцями з 32 країн-членів Альянсу. Вона візьме на себе більшу частину місії, яку американські військові виконували після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, — йдеться в повідомленні.

За словами Іво Даалдера, який був послом США в НАТО з 2009 по 2013 рік, тепер саме члени Альянсу будуть нести відповідальність за ухвалення важливих рішень щодо України.

Дипломат наголосив: навіть якщо Штати скоротять або припинять підтримку цих зусиль, їх все одно будуть реалізовувати у блоці.

Чого Україні очікувати від саміту НАТО

Журналісти звертають увагу на те, що під час події зберуться усі лідери альянсу − захід відбудеться у Вашингтоні, де 75 років тому був підписаний договір про заснування блоку.

Керівництво НАТО розраховує на те, що на саміті офіційно домовляться про щорічні фінансові зобов'язання щодо військової підтримки України.

Наразі переговори з цього приводу досі тривають.

Нещодавні дискусії між членами Альянсу включали встановлення мети на рівні приблизно 40 мільярдів доларів на рік і збільшення внеску багатьох країн, хоча США, ймовірно, і надалі залишатимуться головним донором, — пише видання.

Окрім того, за словами інсайдерів, НАТО опише заявку України на вступ до НАТО як "незворотну".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?