Чому РФ посилила атаки на портову інфраструктуру України ― аналіз
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому РФ посилила атаки на портову інфраструктуру України ― аналіз

Росія реалізовує новий план щодо України
Джерело:  The New York Times

Наразі країна-агресорка Росія робить все можливе, щоб нашкодити економіці України та її експорту. Саме з цією метою РФ посилила ракетні атаки на Одесу, українську портову інфраструктуру і цивільні судна в Чорному морі.

Головні тези:

  • У результаті атак постраждало багато мирних жителів та портова інфраструктура Одеси.
  • Україна та її партнери по всьому світу стурбовані втратами та можливим зниженням експортного потенціалу.
  • Сільське господарство України знову знаходиться під загрозою.

Росія реалізовує новий план щодо України

Журналісти звертають увагу на те, що протягом останніх тижнів російські загарбники вбили 14 осіб і поранили ще 28 в Одесі.

Окрім того, наголошується, що росіяни у більшості випадків цілилися у судна "під прапорами невеликих країн, які навряд чи вживуть заходів у відповідь проти Росії".

До прикладу, постраждали контейнеровоз під прапором Палау і судно під прапором Сент-Кітс і Невіс. Головний представник Європейської комісії із зовнішніх зв'язків звинуватив Росію у використанні зброї проти "постачання продовольства з України":

Що також важливо розуміти, протягом понад 2,5 років повномасштабної війни окупанти знищили або пошкодили близько 300 портових споруд в Одеській області.

Протягом останніх місяців Росія здійснила близько 60 обстрілів по портовій інфраструктурі, пошкодивши 22 цивільних судна і 177 одиниць техніки, і поранивши до 80 цивільних (співробітників логістичних компаній, членів екіпажів і працівників портів).

Фото: facebook.com/oda.odesa

Як Україна коментує дії Росії

У Кабміні наголошують, що ці удари спрямовані на зниження експортного потенціалу України, який для зерна здійснюється в основному морським шляхом.

Окрім того, зазначається, що від цього насамперед страждають країни, що розвиваються, і Європа.

Фото: facebook.com/oda.odesa

Йдеться про близько 40 країн, які отримують українське зерно, зокрема в Африці, Китаї та на Близькому Сході, а також у Європі.

Наразі українські фермери та експортери серйозно занепокоєні через цю ситуацію, оскільки сільськогосподарський сектор є ключовим джерелом доходів для бюджету України, заявляє заступник голови "Української аграрної ради" Денис Марчук.

За його словами, якщо Росії вдасться "вибити" Україну з цього процесу, окупанти зможуть укладати вигідні угоди з продажу власного врожаю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?