Чому російські нафтопереробні заводи є законними цілями військових атак — аналітик
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому російські нафтопереробні заводи є законними цілями військових атак — аналітик

НПЗ
Джерело:  online.ua

У ПАРЄ прийняли резолюцію, яка зазначає, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи можуть вважатися законними цілями військових атак.

Що думають ПАРЄ та НАТО про удари по російським НПЗ

Український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин та президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар зазначив, що у ПАРЄ прийняли Резолюцію 2540 (2024) «Смерть Олексія Навального та необхідність протистояти тоталітарному режиму Володимира Путіна та його війні з демократією».

Вона містить низку важливих для України речей.

Я зупинюсь тільки на одній, яка продовжує бути актуальною в контексті закидів нам з боку низки американських офіціалів щодо небажаності українських атак проти російських нафтопереробних заводів. Так ось, ПАРЄ вважає, що згідно з міжнародним гуманітарним правом російські нафтопереробні заводи можуть вважатися законними цілями військових атак.

Михайло Гончар

Михайло Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»

Аналітик звертає увагу на те, що це збігається з з баченням, яке іншими словами озвучив генсек НАТО Єнс Столтенберг 10 квітня.

Тоді він сказав, що Україна в порядку самооборони має право атакувати військові цілі РФ, які перебувають поза її територією.

Це частина законного права на самооборону — удари по легітимним військовим цілям за межами країни, — сказав Столтенберг на спільній пресконференції з президентом Фінляндії Александром Стуббом.

Отже, як зазначає Гончар, і ПАРЄ, і Генсек НАТО дипломатично роз’яснили вашингтонським посадовцям що і до чого.

Зі свого боку зазначу, що НПЗ не просто випускає бензин, дизель чи керосин, як комусь здається на берегах Потомаку, коли вустами заступниці міністра оборони США стверджують що НПЗ — це цивільний об’єкт. Асортимент продукції НПЗ — це від кількох десятків до кількох сотень найменувань різноманітної продукції, в тому числі специфічного призначення.

Михайло Гончар

Михайло Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»

Як російські НПЗ працюють на російську армію

Гончар наводить приклад виробництва цими НПЗ пального Т-8В для літаків надзвукової авіації, зокрема, для Ту-22М3.

І це пальне випускається саме на деяких НПЗ за спеціальною технологією, щоб воно зберігало свою стабільність, коли при надзвуковому польоті пальне в баках розігрівається до температури понад 100ºС. Так само і крилаті ракети типу Х-101 чи «Калібр» заправляються різними марками авіаційного гасу.

Також до продукції НПЗ входять різноманітні спеціальні мастила — турбінні, моторні, трансмісійні, енергетичні та гідравлічні рідини, без яких неможливо уявити собі роботу авіаційних двигунів, гідросистем літаків та кораблів, танкових трансмісій, редукторів гвинтів гелікоптерів та турбогвинтових літаків типу того ж бомбардувальника Ту-95МС.

Аналітик підкреслює, що ціла низка продукції НПЗ випускається тільки і виключно для потреб російської армії, вона не використовується у цивільному секторі. Тому НПЗ є законними військовими цілями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?