Данія передасть Україні ще одну партію винищувачів F-16 до кінця року
Категорія
Україна
Дата публікації

Данія передасть Україні ще одну партію винищувачів F-16 до кінця року

Данія передасть Україні ще одну партію винищувачів F-16 до кінця року
Джерело:  DR

До кінця 2024 року Україна отримає ще одну партію винищувачів F-16 від Данії. Наразі точна дата і кількість літаків у нових поставках залишаються засекреченими.

Головні тези:

  • Україна очікує отримання ще однієї партії винищувачів F-16 від Данії до кінця 2024 року.
  • F-16 Fighting Falcon є високоефективним винищувачем з широким спектром можливостей для повітряного бою та ударних операцій.
  • Постачання західних винищувачів F-16 підвищило ефективність української протиповітряної оборони до 90-95%.
  • Українська авіація активно використовує F-16 для знищення російських ударних дронів-камікадзе та крилатих ракет.
  • Підвищення ефективності української протиповітряної оборони за допомогою F-16 призвело до врятованих життів та збереження мирного населення.

Що відомо про отримання ще однієї партії F-16 від Данії

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен повідомив, що перший винищувач F-16 було передано Україні ще в серпні.

Загалом Данія планує поставити 19 таких літаків, а наступний винищувач буде переданий у другій половині 2024 року.

F-16 Fighting Falcon є одним із найуспішніших багатоцільових винищувачів четвертого покоління. Розроблений у США, цей літак широко використовується багатьма країнами, включно з Італією.

Завдяки своїй високій маневреності F-16 здатний ефективно вести повітряний бій, а також оснащений різними видами озброєння, зокрема ракетами «повітря-повітря», «повітря-земля», бомбами та некерованими ракетами.

Його універсальність дозволяє використовувати F-16 не тільки для повітряного панування, але й для ударів по наземних цілях, розвідки та інших бойових завдань. Завдяки своїй надійності та ефективності, F-16 є одним із найпопулярніших винищувачів у світі.

F-16 суттєво посилили захисти українського неба

Експерт з питань розвитку авіаційного сектору Богдан Долінце звертає увагу на те, що саме постачання Україні західних винищувачів F-16 призвело до того, що ефективність української ППО зросла до 90-95%.

За словами фахівця, вказані західні винищувачі призначені для знищення повітряних саме дозвукових цілей. Це означає, що вони не можуть знищувати балістику.

Попри це, авіація бере активну участь у знищенні російських ударних дронів-камікадзе типу "Шахед" та крилатих ракет, які летять на швидкості 350-500 км на годину.

Ми можемо порівняти ефективність знищення таких типів цілей в порівнянні, наприклад, з тим, що було два місяці тому. Ми бачимо за атаками, наприклад, 26 серпня (коли була потужна масована, добре продумана ворогом комбінована атака), відсоток знищення ударних дронів типу "Шахед" склав 90%, щодо знищення крилатих ракет, в основному це Х101, — майже 95%. Це є дуже високим показником.

Як зазначає Богдан Долінце, де-факто ефективність української ППО зросла приблизно на 10-15% саме завдяки західним винищувачам.

Що важливо розуміти, це десятки врятованих життів мирних українців щоденно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?