До України з Білорусі залетіла повітряна ціль — попередньо це був літак Як-130
Категорія
Україна
Дата публікації

До України з Білорусі залетіла повітряна ціль — попередньо це був літак Як-130

До України з Білорусі залетіла повітряна ціль — попередньо це був літак Як-130
Джерело:  online.ua

На півночі України, у тому ж числі й у Києві, було оголошено повітряну тривогу. Згодом стало відомо про "повітряну ціль", яка перетнула державний кордон з території Білорусії.

Головні тези:

  • Українські Повітряні сили оголосили повітряну тривогу через перетин державного кордону зі сторони Білорусі.
  • Російські дрони, які залітають у сусідні країни, можуть мати різноманітні цілі, включаючи уникнення українських РЕБ та ППО.
  • Існують версії, що причиною дивних маршрутів дронів є антиросійські санкції та вплив РЕБ на їхню навігацію.

Що саме залетіло в Україну зі сторони Білорусі

Повітряна ціль (не швидкісна) на межі Київської та Житомирської областей, перетнула державний кордон з території Білорусії, курс південний, — повідомляли Повітряні сили.

Проте моніторинговий канал "Біларускі Гаюн" зазначає, що, згідно з попередніми даними, це був навчально-бойовий літак Як-130 Військово-повітряних сил Білорусі.

Зазначається, що ціль перетнула білорусько-український кордон о 14:25.

Як-130 — це навчально-бойовий літак, розроблений для підготовки пілотів і виконання бойових операцій. Він може використовуватися як для навчання пілотів, так і для бойової підтримки наземних підрозділів. Завдяки своїй конструкції та електроніці, він також підходить для випробувань нових технологій і озброєнь у ролі літака-демонстратора.

Чому російські «шахеди» залітають в інші країни 

Щоночі росіяни запускають по Україні десятки дронів-камікадзе, але вони нерідко відхиляються від курсу. Інколи вони залітають на територію Польщі чи Румунії, але найчастіше опиняються у Білорусі.

Декілька разів фіксувались дивні маршрути «шахедів»: вони кружляли над населеними пунктами. 

За однією з версій, росіяни спеціально направляють дрони у Білорусь. Таким чином вони хочуть тимчасово вивести їх з радіуса дії українських РЕБ та ППО.

Друга версія пов’язана з проблемами навігації дронів. Вони можуть бути наслідками антиросійських санкцій.

Третя версія пов’язана з впливом РЕБ на ударні дрони, що і змушує їх змінювати курс.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?