Допомагав РФ наступати на Покровськ. СБУ затримала російського агента
Категорія
Україна
Дата публікації

Допомагав РФ наступати на Покровськ. СБУ затримала російського агента

СБУ
Допомагав РФ наступати на Покровськ. СБУ затримала російського агента

СБУ затримала у Донецькій області агента воєнної розвідки РФ. Він шпигував за Силами оборони на Покровському напрямку, де наразі тривають бої.

Головні тези:

  • Затриманий агент російської воєнної розвідки шпигував за українськими військовими на Покровському напрямку.
  • Агент збирав інформацію про розташування штабів та укріплень Сил оборони України, включаючи вогневі позиції важкої артилерії ЗСУ.
  • Затриманий використовував анонімні месенджери та заборонені в Україні російські соцмережі для спілкування з куратором з іншого боку.
  • Затриманому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна за державну зраду в умовах воєнного стану.

Що відомо про затриманого російського агента

Затриманий виявився працівником місцевого гірничого підприємства, якого в липні завербувала російська спецслужба дистанційно.

Відтоді він збирав інформацію про розташування штабів та укріплень Сил оборони України, зокрема звертав увагу на вогневі позиції важкої артилерії ЗСУ. Також він намагався виявити місця базування підрозділів СБУ, що займалися контрдиверсійними операціями та виконували інші бойові завдання в регіоні.

Під час розвідувальних поїздок агент вдавав звичайного мешканця прифронтової громади, який щоденно їздить на роботу до шахти. Однак у цей час він приховано відзначав на Google-картах координати українських військових об'єктів, — повідомляє СБУ.

Спочатку для зв’язку з російською спецслужбою він використовував анонімний акаунт у месенджері, а згодом перейшов на заборонені в Україні російські соцмережі для спілкування зі своїм куратором.

Яке покарання загрожує зраднику

Агента вдалося викрити на початкових етапах його діяльності. Під час обшуків у нього вилучили мобільний телефон і SIM-карти.

Затриманому висунули підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану.

Його взято під варту, і тепер йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?