Друга річниця російського теракту в Оленівці. СБУ повідомила про підозру екскерівникам колонії
Категорія
Україна
Дата публікації

Друга річниця російського теракту в Оленівці. СБУ повідомила про підозру екскерівникам колонії

СБУ
Оленівка

Служба безпеки України 29 липня повідомила про підозру колишнім керівникам "Оленівської колонії", причетним до загибелі українських полонених 29.07.2022.

Головні тези:

  • У липні 2022 року російські загарбники організували вибух в Оленівці, де загинули понад 50 українських військових.
  • Слідство встановило причетність екскерівників колонії до масового вбивства та умисного ускладнення евакуації поранених.
  • Розслідування показало, що російська сторона планувала провести страти, а не просто вибухи в колонії.
  • Бригада АЗОВ закликає світ розповідати про цю трагедію та вшановувати пам'ять загиблих українських військових.
  • Теракт в Оленівці є порушенням всіх правил ведення війни та поводження з військовополоненими, що вимагає реакції та підтримки від міжнародної громадськості.

СБУ повідомила про підозру екскерівникам Оленівської колонії

СБУ та Офіс генпрокурора встановили причетність двох військових злочинців з РФ до масового вбивства українських військових, яке сталося у липні 2022 року на тимчасово окупованій частині Донеччини.

Йдеться про Сергія Євсюкова, колишнього начальника так званої "Волноваської колонії ДНР" в селищі Оленівка, та його колишнього першого заступника Дмитра Нейолова.

Слідство встановило, що обидва підозрювані перебували на керівних посадах, коли у ніч на 29 липня загарбники організували вибухи в окупаційній тюрмі. Внаслідок обстрілу загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, а ще 9 померли через відсутність медичної допомоги. Майже 150 людей отримали поранення.

Згідно з доказами, Євсюков та Нейолов знали про наслідки вибухів і кількість постраждалих, але навмисно затягували з евакуацією поранених.

На основі зібраних доказів, слідчі СБУ оголосили Євсюкову та Нейолову підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими, що супроводжується умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

У листопаді 2022 року обидва фігуранти були "заміщені" окупантами на інших посадах. Наразі вони перебувають у розшуку на тимчасово окупованій території Донеччини.

Теракт в Оленівці: що відомо

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року російські загарбники організували вибух у колонії в Оленівці, де перебували українські військовополонені, зокрема, захисники "Азовсталі".

За даними російської сторони, внаслідок вибуху загинуло понад 50 українських військових.

Розвідка повідомила, що російська сторона не планувала знищення українських солдатів у Оленівці, а вирішила провести страти, щоб приховати сліди катувань і погані умови утримання.

У липні 2023 року стало відомо, що Україна повернула тіла загиблих захисників. За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, більшість з них було ідентифіковано.

АЗОВ закликає розповісти світу про теракт росіян в Оленівці

Бригада спеціального призначення АЗОВ підкреслює, що злочин в Оленівці є порушенням всіх можливих правил ведення війни й закликає кожного розповідати про теракт росіян.

У день другої річниці теракту в Оленівці ми закликаємо вас розповісти світу про цю трагедію. Приєднуйтеся до вшанування пам'яті жертв російського злочину. Залучайте українську і міжнародну аудиторію.

В “Азові” нагадали, що в ніч з 28 на 29 липня два роки тому окупанти підірвали барак в колонії Оленівки під Донецьком з полоненими азовцями. Внаслідок вибуху загинули 54 захисники Маріуполя, ще 130 — зазнали поранень.

Поранені азовці виносили тіла побратимів. Тих, кого можна було врятувати, окупанти кидали помирати. Оленівка — це злочин проти людяності, порушення всіх можливих правил ведення війни і поводження з військовополоненими. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?