F-16 допоможуть Україні позбавити РФ переваги в небі над Чорним морем
Категорія
Україна
Дата публікації

F-16 допоможуть Україні позбавити РФ переваги в небі над Чорним морем

F-16
Джерело:  Reuters

F-16 з відповідним озброєнням зможуть відтіснити російські військові літаки. Північно-західну частину Чорного моря буде практично на 100% захищено, вважає командувач ВМС України.

Головні тези:

  • Україні важливо розширити судноплавний коридор, проте контроль Росії ускладнює цей процес.
  • Олексій Неїжпапа вважає, що F-16 забезпечать практично на 100% захист північно-західної частини Чорного моря.
  • Українські пілоти проходять підготовку для використання F-16 та можуть вже найближчим часом виконувати завдання в Чорному морі.

Винищувачі F-16 зможуть відтіснити російські військові літаки

Постачання Україні винищувачів F-16 американського виробництва допоможе позбавити Росію переваги в небі над Чорним морем. Про це заявив командувач ВМС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

F-16 з відповідним озброєнням зможуть відтіснити російські військові літаки. Північно-західну частину Чорного моря, особливо коридор для цивільних судів, буде практично на 100% захищено, — сказав він.

Олексій Неїжпапа

Олексій Неїжпапа

Командувач ВМС України

За його словами, з урахуванням атак з боку України російські військові кораблі не заходять до північно-західної частини Чорного моря на площі майже 25 тисяч кв. км.

Неїжпапа додав, що для України було б добре розширити судноплавний коридор за рахунок портів Миколаєва й Херсона, проте це неможливо, зокрема через контроль Росії над Кінбурнською косою.

Командувач ВМС також повідомив, що в деяких районах цивільні судна супроводжуються патрульними катерами, які допомагають забезпечувати захист від мін, а засоби ППО забезпечують прикриття і портів, і коридорів.

Коли в Україні почнуть використовувати F-16

За словами речника командування Повітряних сил ЗСУ Іллі Євлаша, українські пілоти ще не повернулись з навчань на винищувачах F-16 з-за кордону. 

Процес підготовки пілотів триває. На завершальних етапах наразі вже є льотчики, які закінчують навчання. Ми не можемо розголошувати достовірну інформацію з певних причин, бо вона є таємною. Але зараз вже є люди, які ось-ось вже мають прибути в Україну і вже виконувати завдання тут безпосередньо.

Ілля Євлаш

Ілля Євлаш

Речник командування Повітряних сил ЗСУ

Він підкреслив, що перші F-16 мають прибути до України вже найближчим часом.

Наразі, як підкреслив речник ПС ЗСУ, підготовка інфраструктури для прийому винищувачів перебуває на завершальному етапі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?