Фіцо виступив з першою публічною заявою після замаху та відреагував на події в Кремлі — відео
Категорія
Політика
Дата публікації

Фіцо виступив з першою публічною заявою після замаху та відреагував на події в Кремлі — відео

Роберт Фіцо
Джерело:  Aktuality

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вперше з’явився на публічному заході за два місяці після замаху та тяжкого поранення.

Головні тези:

  • Роберт Фіцо похвалив Віктора Орбана за “миротворчий візит” у Київ та Москву та виявив бажання долучитися до подібних поїздок.
  • Український лідер Володимир Зеленський рішуче засудив замах на Фіцо та висловив підтримку Словаччині.
  • На зустрічі Путіна з Орбаном в Кремлі винесли на обговорення ситуацію в Україні та заявили про готовність “до мирного врегулювання” війни Росії проти України.

Фіцо похвалив Орбана за “миротворчий” візит у Київ та Москву

Фіцо приїхав до замку Девін у Братиславі з нагоди святкування приходу святих Кирила і Мефодія. Захід відбувався в умовах суворої безпеки. До замку пускали лише запрошених гостей — міністрів, депутатів, послів тощо.

Представників опозиції на заході не було, а громадськість чи ЗМІ могли спостерігати із сусіднього пагорба та слухати через телеміст. Фіцо привіз урядовий лімузин — в об'єктив удалося зафіксувати лише те, як він виходить із машини, запису про його приїзд чи відхід зі сцени немає. Одразу після виступу прем'єр сів у лімузин і покинув замок.

Під час виступу Фіцо критикував «безглузді» прогресивні та ліберальні ідеології, які, за його словами, «поширюються як рак і є як отрута».

Я не хочу, щоб Словаччина була серед країн, які роблять карикатуру на західну цивілізацію.

Роберт Фіцо

Роберт Фіцо

Прем'єр-міністр Словаччини

Окрім того, він хвалив прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за його поїздки до Києва та Москви. Фіцо заявив, що «якби здоров'я дозволяло, дуже хотів приєднатися до нього».

Замах на Фіцо: що відомо

15 травня після засідання уряду в словацькому місті Гандлова стався замах на життя прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Політика оспіталізували у тяжкому стані внаслідок вогнепальних поранень.

За інформацією МВС Словаччини, виконавець замаху здійснив п’ять пострілів у Роберта Фіцо. Словацька поліція висунула звинувачення 71-річному Юраю К.

У лікарні, в якій перебував словацький прем’єр після отриманих поранень, заявили, що стан Фіцо був «стабілізований, але залишався дуже тяжким».

Український лідер Володимир Зеленський також відреагував на повідомлення про замах на прем'єр-міністра Словаччини. Він наголосив, що Україна "рішуче засуджує цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?