Фіцо заявив про розгляд НАТО варіанту введення військ в Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Фіцо заявив про розгляд НАТО варіанту введення військ в Україну

Роберт Фіцо
Джерело:  Sky News

За словами прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, низка країн НАТО та ЄС нібито розглядають варіант ймовірного введення військ в Україну. 

Фіцо заявляє про ймовірне введення військ НАТО в Україну

За інформацією журналістів видання, словацький прем’єр не зміг назвати мету ймовірного введення військ НАТО та країн ЄС на територію України, а також цілі цього рішення, однак зазначив, що йому стало відомо про це нібито з нотаток у рамках підготовки до зустрічі європейських лідерів у Парижі.

Я обмежуся тим, що ці тези означають, що низка країн-членів НАТО і ЄС розглядають можливість введення своїх військ в Україну на базі двосторонніх угод, — заявив Фіцо.

Він підкреслив, що на його думку, такий крок лише загострить ситуацію.

При цьому прем’єр-міністр Словаччини зазначив, що його країна не надсилатиме своїх військових в Україну.

Фіцо додав, що його країна готова запросити до себе українських військових для проведення навчань, зокрема, розмінування територій.

Фіцо також заявив, що хоче відкрити тему мирного плану в Парижі.

Як це можливо, що у нас є військовий план, але немає мирного? — заявляє прем’єр-міністр Словаччини.

Що відомо про зустріч європейських лідерів в Парижі

За інформацією видання Reuters, щонайменше 20 лідерів країн ЄС, США та Канади планують 26 лютого провести зустріч у Парижі із метою надіслати потужний сигнал кремлівському диктатору Володимиру Путіну щодо рішучої підтримки України.

Відомо, що у зустрічі візьмуть участь канцлер Німеччини Олаф Шольц, міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, а також лідери скандинавських і балтійських країн.

Сполучені Штати Америки представлятиме помічник Державного секретаря у справах Європи та Євразії Джим О'Брайен, а Канаду — міністр оборони Білл Блер.

 Президент України Володимир Зеленський також виступить на зустрічі.

Французькі офіційні особи заявили, що конференція з безпеки в Мюнхені на початку цього місяця була просякнута "приреченістю і похмурістю", і що Макрон прагне розвіяти ці настрої.

Ми не приречені і не похмурі. Ми хочемо, щоб Росія це зрозуміла. Росії доведеться розраховувати на нас усіх разом, щоб покласти край цій війні і відновити права України, — заявляє радник президента Франції.

За його словами, цю зустріч не планується використовувати як привід для оголошення нової військової допомоги Україні, а скоріш — як колективне міркування стосовно шляхів підвищення ефективності на місцях, а також посилення координації між союзниками і Україною.

Однією зі сфер, де може бути досягнутий прогрес, є питання закупівлі сотень тисяч боєприпасів у третіх країн, до якого Франція раніше ставилася з обережністю.

Ми повинні мати можливість постачати більше снарядів. Принцип полягає в тому, що снаряди будуть закуповуватися там, де вони доступні. Немає ніякої догматичної (французької) позиції, — пояснює радник Макрона.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?