Генералу РФ Кобилашу оголосили підозру за ракетний обстріл Одеси
Категорія
Україна
Дата публікації

Генералу РФ Кобилашу оголосили підозру за ракетний обстріл Одеси

Національна поліція України
Генералу РФ Кобилашу оголосили підозру за ракетний обстріл Одеси

Одеські правоохоронці оголосили нову підозру російському генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу — командувачу дальньої авіації Військово-повітряних сил РФ.

Головні тези:

  • Генерал-лейтенанту Сергію Кобилашу оголошено підозру за ракетний обстріл Одеси крилатими ракетами Х-101.
  • За наказом Кобилаша загинули вісім людей та було поранено ще 11 мешканців Одеси, що спричинило трагедію для багатьох родин.
  • Попередні підозри Кобилашу також пов'язані з бомбардуванням міст Сирії, Грузії, Маріуполя та Умані, що сталося до вторгнення Росії в Україну.
  • Йому загрожує довічне ув'язнення за віддання наказів на порушення законів та звичаїв війни, що підтверджено рішенням Міжнародного кримінального суду.

Що відомо про нову підозру російському генералу

За даними слідства, саме за наказом Кобилаша російські війська 23 квітня 2022 року вдарили по Одесі крилатими ракетами Х-101.

Одна з ракет влучила в 16-поверховий будинок у Київському районі Одеси. Тоді загинули вісім людей, серед них — маленька дівчинка, її мати та бабуся, а також вагітна жінка. Ще 11 містян постраждали.

Інша крилата ракета влучила по кладовищу — тоді поранило одну жінку, а також постраждали поховання.

Кобилашу оголосили підозру у відданні наказу, спрямованого на порушення законів та звичаїв війни. Йому загрожує довічне увʼязнення.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кобилаш командував бомбардуванням міст у Сирії та Грузії. За це він отримав генеральське звання та зірку «Героя Росії».

Не перша підозра російському генералу Кобилашу

У листопаді 2023 року українські правоохоронці повідомили про підозру Кобилашу в обстрілі Умані на Черкащині 28 квітня 2023 року.

Тоді загинуло щонайменше 23 мешканці Умані, серед них шість дітей. Кобилаш відповідальний за щільні бомбардування густонаселених районів Маріуполя та інші масовані атаки російської авіації.

5 березня 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Сергія Кобилаша.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?