Глава Європарламенту зробив заяву щодо санкцій проти Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Глава Європарламенту зробив заяву щодо санкцій проти Росії

Глава Європарламенту зробив заяву щодо санкцій проти Росії
Джерело:  online.ua

Глава Європарламенту Давид Сассолі закликав ЄС посилити санкції проти Росії через те, що глава Кремля Володимир Путін підтримує білоруського диктатора Олександра Лукашенка в ситуації з примусовою посадкою літака Ryanair в Мінську.

Джерело: T-Online

Голова Європарламенту також закликав вжити рішучих заходів для звільнення затриманого опозиційного журналіста Романа Протасевича. Він вважає важливим розмістити його фотографію в усіх аеропортах ЄС і в Європарламенті.

"Ми повинні посилити санкції проти російських чиновників, а також встановити більш тісні контакти з населенням і громадянським суспільством і підтримати російських дисидентів, неурядові організації та незалежні ЗМІ", - заявив Сассолі.

На думку глави ЄП, первісна реакція ЄС на примусову зміну маршруту пасажирського літака Ryanair під приводом мінування була рішучою і одноголосною, але на цьому, як він вважає, не можна зупинятися. Сассолі нагадав про отруєння і тюремне ув'язнення російського опозиціонера Олексія Навального, а також триваючу агресію Росії проти України.

Євросоюз запропонував США об'єднати зусилля у протидії Росії

Євросоюз тим часом направив в США проєкт спільної заяви для саміту, який пройде 15 червня, за день до зустрічі американського лідера Джо Байдена і російського президента Володимира Путіна. У ньому пропонується висловити єдність в підході до негативної поведінки Росії і її зловмисних дій.

"Ми єдині в нашому принциповому підході до Росії і ми рішуче відповімо на модель її негативної поведінки і зловмисних дій", - йдеться в запропонованій ЄС спільній заяві.

Також ЄС пропонує США висловити намір про тісну співпрацю за підходами до Китаю. У проєкті заяви пропонується відмовитися від торгових суперечок, які виникли при Дональді Трампі. Білий дім поки не коментує пропозицію Євросоюзу.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Багато країн також відмовилися літати над Білоруссю. Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

  • Лукашенко загрожує Європі новою світовою війною.

  • Путін рішуче підтримує Лукашенко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?