Головні новини 10 травня: вимоги ЄС до України та план Путіна щодо жителів ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 10 травня: вимоги ЄС до України та план Путіна щодо жителів ОРДЛО

Головні новини 10 травня: вимоги ЄС до України та план Путіна щодо жителів ОРДЛО
Джерело:  online.ua

10 травня посол ЄС Матті Маасікас звернувся до президента Володимира Зеленського та озвучив йому головну умову для вступу України в Євросоюз, в Росії озвучили план Кремля щодо жителів ОРДЛО з російськими паспортами, а в США оголосили режим надзвичайної ситуації через кібератаку на найбільший трубопровід країни - головні новини на сьогодні.

Джерело: ONLINE.UA

1. Україні поставили головну умову членства в Євросоюзі

Фото: pixabay.com

Уже не корупція, а судова реформа є головною перешкодою для України на шляху до Євросоюзу. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас закликав українського лідера Володимира Зеленського дати поштовх і продемонструвати, що її дійсно необхідно просунути вперед.

2. У Путіна озвучили плани щодо жителів ОРДЛО з російськими паспортами

Володимир Путін (фото — kremlin.ru)

Команда президента Росії Володимира Путіна прискореними темпами "готується" до парламентських виборів в Держдуму РФ. Путін вже виявляється дозволив жителям ОРДЛО з російськими паспортами голосувати на них. Секретар генради партії "Єдина Росія" Андрій Турчак публічно заявив, що розраховує на 500 тисяч голосів українців - їх вже фактично зарахували до числа тих, хто проголосував на виборах до Держдуми РФ у вересні 2021 року.

3. У США оголосили режим НС через кібератаку на найбільший трубопровід

Фото: pixabay.com

На найбільший трубопровід США Colonial Pipeline здійснена хакерська атака, в результаті чого він припинив роботу. Уряд Штатів оголосило в країні режим надзвичайної ситуації.

4. Європарламенту представили закриту доповідь про втручання Росії в справи ЄС

Фото з відкритих джерел

Російський опозиційний політик і колишній політичний в'язень Кремля Михайло Ходорковський представив Європарламенту конфіденційну доповідь про втручання Росії в економічні і політичні справи країн Євросоюзу. У ній наводяться факти того, що глава Кремля Володимир Путін і його оточення, окрім вбивства політичних опонентів, вдаються до відвертих диверсій на території ЄС.

5. Нідерланди почали рішуче діяти проти Росії в справі МН17

Фото: wikipedia.org

10 травня уряд Нідерландів направив в ЄСПЛ позов проти Росії за її роль в катастрофі рейсу MH17 на Донбасі в липні 2014 року. У державній скарзі Нідерланди захищають всіх 298 жертв авіакатастрофи літака, який був збитий ракетою, випущеною з російського зенітно-ракетного комплексу Бук.

6. Дуда потужно підтримав Україну перед країнами НАТО

Анджей Дуда (фото facebook.com/prezydentpl)

Бухарестська дев'ятка 10 травня і лідери країн НАТО на саміті 14 червня детально обговорять стягування військ Росії до українських кордонів і членство України в НАТО. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, який закликав не відводити очі від України і показати, що НАТО є живим Альянсом і реагує на зміну ситуації.

7. Рада ЄС вирішила створити першу військову концепцію Євросоюзу

Жозеп Боррель (фото — flickr.com)

Євросоюз створює першу військову концепцію, в рамках якої будуть створені сили швидкого реагування на міжнародні конфлікти і їх автономність. 10 травня Рада ЄС доручив голові зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Боррель розробити її і представити в листопаді 2021 року. Прийняти документ можуть уже в березні 2022 року.

Головні новини 10 травня - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?