Головні новини 7 лютого: скандал через візит Борреля в Москву і погіршення погоди в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Головні новини 7 лютого: скандал через візит Борреля в Москву і погіршення погоди в Україні

Головні новини 7 лютого: скандал через візит Борреля в Москву і погіршення погоди в Україні
Джерело:  online.ua

7 лютого голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель підвів підсумки візиту в Москву - країни Євросоюзу вимагають від нього пояснень за провальні переговори з главою МЗС Сергієм Лавровим, в Україні погіршується погода - головні новини на ONLINE.UA.

1. Боррель відреагував на скандал під час його візиту в Росію

Жозеп Боррель (фото — flickr.com)

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель завершив свій триденний візит в Москву, де він провів переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Він висловив глибоку заклопотаність погіршенням ситуації з дотриманням прав людини в Росії, отруєнням і вироком опозиціонеру Олексію Навальному, скандальною висилкою європейських дипломатів з РФ.. Представник ЄС зажадав, щоб президент Росії Володимир Путін негайно звільнив Навального і всіх затриманих росіян під час масштабних протестів в РФ в підтримку опозиціонера. Також він закликав главу Кремля переглянути своє рішення щодо висилки дипломатів Німеччини, Швеції та Польщі.

Влада Естонії назвала провальним візит Борреля в Росії. Міністр закордонних справ Естонії обурена тим, що Боррель дозволив Лаврову критикувати США і не підняв тему України та Криму. Ева-Марія Лийметс підкреслила, що хотіла б зустрітися з Боррелем найближчим часом, щоб обговорити результати його візиту в РФ.

2. На Україну обрушаться снігопади: українців просять не виходити з дому

8 лютого Україну накриють снігопади (фото — pxhere.com)

Україну накриє черговий циклон, який принесе з собою снігопади, хуртовини і ожеледь. Синоптики закликають українців не виходити з дому без нагальної потреби. Сильні снігопади очікуються в Житомирській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Рівненській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській і Днепропетроськ областях. Рятувальники попереджають, що негода може призвести до перебоїв енергопостачання окремих населених пунктів і порушень руху на дорогах. На окремих ділянках доріг в Рівненській, Волинській, Львівській областях можливе припинення руху автотранспорту.

3. У Данії відновили будівництво Північного потоку-2

Незважаючи на санкції США, через які від будівництва відмовилися європейські компанії, роботи виконуватиме російська баржа "Фортуна", яка вже також знаходиться під американськими санкціями. Представник консорціуму Nord Stream 2 повідомив, що "Фортуна" успішно провела морські випробування і приступила до укладання труб в Балтійському морі поблизу данського острова Борнхольм. Роботи повинні були початися ще 15 січня, але їх відклали через технічні причини.

4. Посол України гнівно дорікнув Німеччину через Росію

Андрій Мельник (фото — twitter.com/MelnykAndrij)

Посол України Андрій Мельник обурений і шокований останніми заявами президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра, який виступив за добудову і запуск скандального російського газопроводу "Північний потік-2" і підіграв російській пропаганді, якою глава Кремля Володимир Путін вже багато років намагається спотворити історію і переписати її на свій лад. Дипломат рішуче виступив проти спроб змінити історію нацистської окупації і в черговий раз нагадав офіційному Берліну, що Україна, яка входила до складу радянської держави, під час жорстокого панування гітлерівської Німеччини зазнала величезних людських втрат, а українці зазнали тотального знищення. Мельник попередив, що українська влада не дозволять ігнорувати колосальні втрати України, які наша країна зазнала під час нацистської навали і розв'язаної Третім рейхом війни на винищення і поневолення.

5. Зеленський готує указ про призначення посла України в США

 Оксана Маркарова (фото — facebook.com/oksana.markarova)

Дипломатичні інтереси Києва у Вашингтоні буде представляти ексміністр фінансів Оксана Маркарова, агреман на назву якої вже направила владі України команда нового президента США Джо Байдена. Глава МЗС України Дмитро Кулеба уточнив, що призначення Маркаровой знаходиться на фінальному етапі і президент Володимир Зеленський вже готує відповідний указ. Після указу президента Маркарова отримає американські візи і відправиться в США. Важливо відзначити, що в США поки не визначилися зі своїм послом в Україні. Екс-глава Білого дому Дональд Трамп пропонував на цю посаду генерал-лейтенант у відставці Кіта Дейтона, але Байден хоче призначити на цю посаду іншого співробітника дипломатичної служби.

6. Влада України чекає помсти Путіна за закриття каналів Медведчука

 Дмитро Кулеба (фото — facebook.com/dmytro.kulebа)

Команда президента Росії Володимира Путіна вже звинуватила українського лідера Володимира Зеленського в порушенні норм міжнародного права. Про міжнародне право в Кремлі згадали через блокування в Україні каналів "112 Україна", NewsOne і Zik, юридичним власником яких є народний депутат з фракції ОТЗЖ Тарас Козак, а фактичним - лідер цієї фракції і кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук. Але українська влада впевнена, що Путін буде мстити і неодмінно відповість на це. Глава МЗС України Дмитро Кулеба запевнив, що офіційний Київ готується відбити удар, який буде завдано Росією.

7. Адвокат Трампа попросив Сенат прискорити процес імпічменту

 Дональд Трамп (фото — flickr.com)

Процес імпічменту в Сенаті розпочнеться вже 9 лютого, а розгляд справи призначено на 12 число. За кілька днів до засідання до сенаторів з раптовою проханням звернувся адвокат Трампа Девід Шон. Він попросив призупинити процедуру винесення імпічменту своєму клієнтові або ж прискорити процес, оскільки в суботу, 13 лютого, не зможе брати участь в розгляді, так як святкує Шабат.

Головні новини України та світу 7 лютого 2021 - що важливо знати

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?