Як Росія змогла проникнути в органи Євросоюзу — дані Politico
Категорія
Світ
Дата публікації

Як Росія змогла проникнути в органи Євросоюзу — дані Politico

Євросоюз
Джерело:  Politico

Як вдалося дізнатися Politico, розвідка РФ використовувала сербського агента для проникнення в інституції ЄС.

Агент Росії проник у Євросоюз. Що відомо

Журналісти ознайомилися з даними західних розвідок. Йдеться про те, що в жовтні 2023 року громадянин Сербії Новіца Антич свідомо тісно співпрацював з російськими спецслужбами, а також проводив зустрічі з впливовими європейськими політиками в Брюсселі.

Серед цих депутатів були німецька депутатка від "зелених" Віола фон Крамон-Таубадель, депутатка від італійських соціалістів і демократів Алессандра Моретті та словацький член консервативної групи Європейської народної партії Володимир Більчик.

Згідно з останніми даними, європейські політики не здогадувалися про зв'язки Антича з ФСБ.

Що відомо про вплив ФСБ на Антича

Західні розвідники дійшли висновку, що Антич є активним "агентом впливу" ФСБ.

Наразі підтверджені його зв’язки зі співробітником ФСБ на ім'я В'ячеслав Калінін, громадянином Росії і головним редактором Veteran News — сайту, що спеціалізується на новинах для ветеранів збройних сил.

Окрім того, наголошується, що, Калінін намагався вербувати інших людей, не уточнюючи, скільки і в яких країнах.

Калінін запрошував Антича до Росії для зустрічі з вищим російським військовим керівництвом у 2019-2020 роках. Спочатку зосередившись на впливі на сербське громадянське суспільство, пара розширила сферу своєї діяльності, включивши до неї європейські профспілкові та ветеранські організації, а в останні місяці — і членів Європарламенту

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?