ЄС може позбавити Угорщину права голосу — як це можливо
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС може позбавити Угорщину права голосу — як це можливо

Угорщина
Джерело:  24 канал

Вже влітку 2024 року Угорщина має головувати в Раді Європейського Союзу. А тим часом у ЄС розглядають варіант, як позбавити Угорщину впливу.

Як ЄС може позбавити Угорщину права голосу

Експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв розповів 24 Каналу, що в Європейського Союзу є ключовий і законний аргумент, щоб зупинити Угорщину — Лісабонська угода 2009 року.

Стаття №7 цього договору говорить, що будь-яка країна, яка йде супроти спільних політиків Європейського Союзу, в першу чергу спільних політичних питань і зовнішніх відносин та оборони, може бути залишена без права голосу, присутності на засіданнях та участі у прийнятті певних рішень. І це при тому, що вона зараз головує, має статус, її представники мають там посади тощо.

Якщо країна заважає ЄС мати повноцінну зовнішню політику, якщо ця країна, по суті, саботує політичні й дипломатичні процеси в Європейському Союзі, тоді вона має залишитися без права голосу. Угорщину цілком можливо зупинити законними засобами, які прописані в установчих документах ЄС, — підкреслив Олександр Краєв.

Угорщина залежить від ЄС

Угорщина є країною-бенефіціаром, тобто вона отримує більше ресурсів і коштів від Європейського Союзу, ніж дає в ЄС. Ті десять мільярдів, які свого часу були заморожені для Угорщини через те, що вона не готова була йти на адекватну співпрацю щодо питання України, і досі в будь-який момент можуть бути заморожені.

  • По-перше, не вся частина цих коштів надійшла до Угорщини.

  • По-друге, це не всі кошти, які розраховані на країни-грантоутримувачі на цей рік.

  • А, по-третє, Угорщина абсолютно повністю залежить від цих грошей. І, що важливіше, виборці Орбана залежать від цих грошей.

Насамперед це фінанси і ресурси, які підуть на розвиток сільських громад. Це агрокультурні фонди ЄС. Це фонди місцевого розвитку. Тобто це якраз фонди для тих громад, які голосують за Орбана і повністю підтримують його політику, — зауважив експерт.

І зараз їхній голос має їм "відгукнутися". Вони мають відчути те, що з такою позицією їхнього обраного представника Європейський Союз не готовий з ними далі співпрацювати.

Подальші перспективи Орбана

На думку Олександра Краєва, після візиту в США Орбан робить із себе образ єдиного перемовника з Трампом. Що начебто вся Європа боїться приходу Трампа, вони готують нові військові бюджети, готують нову власну зовнішню політику, якось намагаються маневрувати в потенційно максимально хаотичних умовах. Вони намагаються якось опиратися тому, що Трамп стане президентом.

Орбан "ліпить" із себе другого Ердогана, тобто робить із себе незамінного модератора у спілкуванні з дуже проблемним політиком. Ердоган є таким модератором і дипломатом у спілкуванні з Путіним для Заходу. А Орбан хоче із себе зробити такого модератора у спілкуванні з Трампом. Тому якщо йому це вдасться, то, фактично, через нього будуть іти основні канали комунікації із Вашингтоном, — повідомив Краєв.

Але те, що він буде в цьому успішний, це ще дуже й дуже велике питання. Бо і в Трампа позиції змінюються, він залишається таким само непередбачуваним, як і був. І його позиція щодо Європи може дуже багато разів змінюватися.

Орбан особисто собі будує майбутнє такого собі незалежного квазієвропейського політика, який може і з Трампом спілкуватися, і з Путіна брати гроші, і з Ердоганом бути в союзних відносинах. І залишатися в ЄС і НАТО, але при цьому ненавидіти ці дві організації, — сказав експерт.

Його ізоляціонізм, загравання з тематикою неспівставності Європейського Союзу і його власної політики доволі швидко розбивається об стіну економічної політики і прикручується усіма нормативними актами, якими ЄС володіє.

Європейський Союз 2024 року — це точно не Європейський Союз середини 2010-х років. Зараз він більш рішуче налаштований реагувати на такі провокації, зупиняти подібних популістів і дійсно робити щось більш проактивне.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?