ЄС введе мито на імпорт російського та білоруського зерна — FT
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС введе мито на імпорт російського та білоруського зерна — FT

зерно
Джерело:  Financial Times

Європейський Союз готується запровадити мита на імпорт російського та білоруського зерна, аби втишити протест фермерів та задовольнити заклики деяких країн-членів.

Що відомо про мито ЄС на імпорт російського та білоруського зерна

Як зазначається, Тарифи в розмірі 50% також будуть встановлені на насіння олійних культур і продукти, отримані від них.

Ідеться про мито у розмірі 95 євро за тонну зернових.

Мито буде встановлене на максимальному рівні, дозволеному правилами СОТ. Росія може вжити заходів у відповідь, але вона вже заборонила більшу частину імпорту продовольства з ЄС, і багато європейських компаній у цьому секторі пішли з країни за останні роки.

У 2023 році країни ЄС імпортували з Росії продукції на загальну суму 2,7 млрд євро, що на 2% більше як порівняти з 2021 роком. З Росії до ЄС імпортують всі види продовольчої та сільськогосподарської продукції — рибу, крупи, корми для тварин, а також молочні продукти, кондитерські вироби з цукру та інше.

У Литві закликали заборонити імпорт зерна з РФ і Білорусі на рівні ЄС

14 березня у Сеймі Литви ухвалили резолюцію із закликом заборонити на європейському рівні імпорт російських та білоруських зернових культур.

У ній парламентарі звертаються до Європейської комісії з проханням терміново розробити законопроєкт про заборону імпорту зерна російського та білоруського походження до ЄС, а інші євроінституції — підтримати таку заборону.

Наступного тижня, як очікується, Європейська комісія представить пропозицію щодо обмежень на імпорт зерна з Росії та Білорусі на тлі протестів європейських фермерів та закликів України піти на цей крок.

Однак повного ембарго в ЄС хочуть уникнути, побоюючись глобального коливання цін і негативного впливу на бідніші країни світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?