Євросоюз уперше схвалив військову допомогу Вірменії
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз уперше схвалив військову допомогу Вірменії

Євросоюз уперше схвалив військову допомогу Вірменії

Рада Європейського Союзу вперше в історії схвалила військову допомогу для Збройних сил Вірменії на суму 10 млн євро з Європейського фонду миру.

Головні тези:

 

  • Фінансування спрямоване на зміцнення матеріально-технічного потенціалу та оперативної сумісності військ для участі в міжнародних операціях.
  • Євросоюз акцентує на розширенні партнерства з Вірменією у сферах політики безпеки та зовнішньої політики на основі спільних цінностей.
  • Вірменія активно прагне до євроінтеграції, що відображається у її бажанні розширити коло партнерів та союзників.

Рада ЄС схвалила військову допомогу Вірменії

Як зазначається, у такий спосіб ЄС допоможе посилити матеріально-технічний потенціал вірменської армії та сприятиме покращенню захисту цивільних у кризових і надзвичайних ситуаціях.

Разом з тим виділені гроші спрямують на підвищення стійкості Вірменії та прискорення оперативної сумісності її армії, якщо в майбутньому країна братиме участь у міжнародних військових місіях і операціях, зокрема тих, які розгортатиме ЄС. Вірменія також на цю допомогу розгорне наметове містечко для одного батальйону.

Ми маємо спільний інтерес у подальшому розширенні нашого діалогу щодо зовнішньої політики та політики безпеки, також розглядаючи майбутню участь Вірменії в місіях та операціях під проводом ЄС, — наголосив Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Європейський Союз прагне зміцнювати політичне та економічне партнерство з Вірменією на основі Угоди про всеосяжне та розширене партнерство між ЄС та Вірменією.

Яка ситуація у Вірменії

У березні 2024 року стало відомо, що Вірменія розглядає подачу заявки на членство в Євросоюзі. Країна має проєвропейські прагнення, тому їй важливо розширювати коло партнерів і союзників.

Тоді ж Вірменія почала вимагати від РФ вивести своїх військових з міжнародного аеропорту «Звартноц» у Єревані. І вже в червні вирішила вийти з Організації договору про колективну безпеку де домінує Росія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?