Євросоюз встановив підвищені мита на агропродукцію з РФ та Білорусі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Євросоюз встановив підвищені мита на агропродукцію з РФ та Білорусі

Єврокомісія
зерно

Рада Європейського Союзу погодилася застосувати високі тарифи на російське зерно для зменшення доходів РФ.

Що відомо про підвищення мита на агропродукцію з РФ та Білорусі

Міністри ЄС погодилися підвищити тарифи на імпорт зерна з Росії та Білорусі з 1 липня, — написав Домбровскіс.

Він додав, що відповідне рішення прийняли, щоб зупинити дестабілізацію сільськогосподарського сектора Євросоюзу, обмежити доходи Росії, які вона використовує для фінансування війни в Україні, й для боротьби з нелегальним експортом вкраденого Росією українського зерна на ринки ЄС.

https://x.com/VDombrovskis/status/1796108296656498856

ЄС торік імпортував 2,5 млн тонн російської агропродукції

Євросоюз у 2023 році імпортував 2,5 млн тонн агропродукції з РФ. Найбільшим імпортером російського зерна була Італія, на другому місці опинилася Латвія. Про це заявив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський.

Щодо торгівлі з Росією, то останнім часом ЄС встановлює певні бар’єри для неї та запроваджує тарифи, що скорочують імпорт (зерна) з Росії. Загальний обсяг такого імпорту по всьому Європейському Союзу становив близько 2,5 млн тонн у 2022 році — 1 млн тонн зерна та 1,5 млн тонн соняшника. У 2023 році цей обсяг залишився майже незмінним, — сказав єврокомісар.

Найбільшим імпортером російського зерна була Італія — 478 тис. тонн, на другому місці Латвія — 360 тис. тонн, певну кількість отримувала також Литва, зараз вона відмовляється продовжувати такий імпорт, — додав він.

За його словами, невелику частку російської зернової продукції минулого року імпортувала також Естонія. Для Польщі обсяг такого імпорту становив 3500 тонн зерна і 4000 тонн соняшника, що в цілому є "дуже невеликим" обсягом аграрного імпорту. Сільськогосподарський імпорт із Росії до таких країн, як Угорщина та Словаччина, за словами єврокомісара, також залишався на низькому рівні.

Войцеховський нагадав, що торгівля харчовими продуктами з РФ залишається чутливим питанням.

Зараз ми відкриті до запровадження обмежень (аграрного) імпорту з Росії. Але ми маємо пам’ятати, що торгівля йде у два боки. Європейський Союз експортував до Росії сільськогосподарських товарів на 7 млрд у 2023 році та імпортував звідти товарів на 2 млрд євро. Ми маємо враховувати цей фактор, — резюмував єврокомісар.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?