Китай обдурив Росію з проєктом розробки нового літака
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай обдурив Росію з проєктом розробки нового літака

Літак С929
Джерело:  online.ua

Китай викинув Росію з проєкту будівництва далекомагістрального літака С929. 

Головні тези:

  • Китай викинув Росію з проєкту розробки літака CR929, розпочатого у співпраці у 2014 році.
  •  КНР вирішила продовжувати розробку літака самостійно, прибравши літеру “R” із назви CR929.
  • Попередження США щодо співпраці Китаю з Росією викликає загрозу новим санкціям, включаючи банки КНР.
  • Російська авіоніка не буде використовуватися в новому літаку C929, замість цього двигуна буде використовуватись двигун Rolls-Royce.
  • Вартість проєкту CR929 оцінювалася в 50 млрд доларів, і цей літак мав стати конкурентом Airbus та Boeing у 2028 році.

Що відомо про виключення Китаєм Росії з проєкту розробки літака С929

Зазначається, що з початку проєкт розробки далекомагістрального літака С929 був спільним проєктом Росії та Китаю.

Зокрема, на стенді авіабудівельної корпорації КНР COMAC на міжнародному авіасалоні Фарнборо представили макет літака, однак виключили Росію з опису стосовно розробки.

Як стверджують РосЗМІ із посиланням на представника китайської компанії, тепер КНР займається розробкою літака самостійно.

Китай викинув Росію з проєкту розробки літака С929
Літак С929

Проєкт далекомагістрального авіалайнера називався CR929. У підсанкційному “Ростеху” заявляли, що "С" означає Китай, а "R" – Росія. Тепер літера "R" із назви літака зникла.

Китай та РФ домовилися про спільне будівництво CR929 ще у 2014 році. Вартість проєкту оцінювалася в 50 млрд доларів, він мав стати найбільшим в авіагалузі обох країн. Передбачалося, що новий літак буде конкурентом лайнерам Airbus та Boeing. Розроблення літака розпочалося у 2017 році й завершити його планували у 2025 році, ввести в експлуатацію – у 2028 році.

Відповідно, російської авіоніки в літаку не буде, а двигуни постачатиме Rolls-Royce (раніше передбачалося використовувати ПД-35). Але щодо заміни двигунів китайців можна зрозуміти: серійні ПД-35 з'являться тільки до кінця десятиліття, а сам CR929 розробляється вже вісім років - навіщо чекати ще шість років ПД-35, якщо можна прямо зараз взяти двигун від Rolls-Royce? - пояснюють РосЗМІ.

Що відомо про попередження Китаю від США через співпрацю з Росією

Офіційний Вашингтон готує нові санкції проти китайських організацій, які підтримують війну Росії в Україні. Цього разу під ударом можуть опинитися безпосередньо банки КНР.

З заявою з цього приводу виступив радник США з національної безпеки Джейк Салліван.

За його словами, офіційний Пекін нарешті повинен зупинитися, оскільки те, що він зараз робить, вийшло далеко поза межі гідної поведінки національних держав.

Джейк Салліван також нагадав про указ президента Джо Байдена, який дає можливість Мінфіну США переслідувати банки, що сприяють виробленню товарів подвійного призначення для допомоги російській оборонній промисловості.

Згідно з даними Білого дому, влада КНР не надає прямої смертоносної підтримки Росії, однак все одно допомагає Путіну вести війну проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?