Китай відхрестився від звинувачень у підтримці російського ВПК
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай відхрестився від звинувачень у підтримці російського ВПК

Китай
Джерело:  Укрінформ

Китайське зовнішньополітичне відомство наполягає на ефективності контролю уряду країни над експортом товарів подвійного призначення і називає заяви Державного департаменту США про підтримку Китаєм російської військової промисловості “дезінформацією”.

Головні тези:

  • Китай запевняє про контроль уряду над експортом товарів подвійного призначення та відкидає звинувачення у підтримці російського ВПК.
  • Державний департамент США отримав відповідь від Китаю щодо звинувачень у підтримці російської “оборонки”.
  • Китай спростовує обвинувачення проти своєї ролі в конфлікті між Росією та Україною, наголошуючи на підтримці мирних переговорів.
  • Заяви Єнса Столтенберга, генсека НАТО, та держсекретаря США Ентоні Блінкена вказують на роль Китаю в загостренні ситуації на Сході Європи.
  • Війна в Україні розглядається як найбільший збройний конфлікт в Європі з часів Другої світової війни, при цьому збільшення зброї для України вважається шляхом до миру, за оцінкою Столтенберга.

Китай відреагував на заяви Блінкена

Китайські дипломати лицемірно обурилися констатацією факту про підтримку Росії у війні проти України.

Про це на брифінгу заявив речник МЗС КНР Лінь Цзянь, коментуючи слова держсекретаря США Ентоні Блінкена про масштабну підтримку Китаєм російського військово-промислового комплексу (ВПК).

Ми неодноразово висловлювали позицію Китаю щодо цього і рішуче виступаємо проти спроб Сполучених Штатів поширювати безпідставну дезінформацію та перекладати провину на Китай.

Він повторив позицію Пекіна про те, що Китай не розпалював вогонь «кризи в Україні» (так китайська влада називає російсько-українську війну — ред.) і не використовує конфлікт для егоїстичних вигод, а натомість прагне сприяти мирним переговорам.

Китай не постачає зброю сторонам конфлікту і суворо контролює експорт товарів подвійного призначення, що широко визнається міжнародною спільнотою.

Китай масштабно підтримує російську “оборонку” — Блінкен

18 червня на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом у Вашингтоні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай забезпечує поставки російському ВПК близько 70% верстатів та 90% мікроелектроніки від усього імпорту РФ.

Це необхідно припинити, — наголосив Блінкен.

Він також наголосив, що Сполучені Штати посилюють санкційний тиск на Росію, щоби примусити її припинити агресію.

Столтенберг жорстко “пройшовся” по Китаю

Китай лише прикидається нейтральною стороною у війні проти України, насправді він підживлює конфлікт.

Про це під час візиту до Вашингтона заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Як пише ntv, перед зустріччю з американським президентом Джо Байденом він закликав збільшити поставки зброї до України та забезпечити надійну і тривалу підтримку українців.

Це може здатися парадоксальним, але шлях до миру лежить через збільшення кількості зброї для України.

Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг

Генсек НАТО

Столтенберг вважає, що Китайська Народна Республіка прикидається нейтральною, намагаючись уникнути санкцій та зберегти торгівлю. За його словами, Захід не повинен з цим миритися.

Реальність така, що Китай підживлює найбільший збройний конфлікт в Європі з часів Другої світової війни і водночас хоче підтримувати хороші відносини із Заходом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?