Китай відхрестився від звинувачень у заяві НАТО щодо підтримки війни РФ проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай відхрестився від звинувачень у заяві НАТО щодо підтримки війни РФ проти України

Китай
Джерело:  The Financial Times

Китай критикує НАТО у зв'язку із заявою Північноатлантичного альянсу про те, що Китай став вирішальним фактором, що сприяє війні Росії проти України.

Головні тези:

  • Китай відверто критикує НАТО за звинувачення у підтримці війни Росії проти України.
  • Пекін відкидає заяву Альянсу та наголошує на прагненні політичного врегулювання конфлікту в Україні.
  • Представництво Китаю заявляє про відсутність надання летальної зброї жодній із сторін конфлікту та закликає до збереження нормальних торговельних потоків.
  • НАТО наголошує на припиненні Китаєм будь-якої підтримки військових зусиль Росії у контексті російсько-української війни.
  • Саміт НАТО у Вашингтоні став важливою подією, підкресливши актуальність питання ролі Китаю у безпеці Європи та Азії.

Китай відхрестився від звинувачень у заяві НАТО

У підсумковому комюніке країни НАТО зажадали від Китаю "припинити будь-яку матеріальну і політичну підтримку військових дій Росії", виступивши з найрішучішим засудженням Пекіна за всю історію альянсу.

У спільній заяві на щорічному саміті у Вашингтоні НАТО йдеться, що "масштабна підтримка Пекіном російської оборонної промислової бази... посилює загрозу, яку Росія становить для своїх сусідів і для євроатлантичної безпеки".

Пекін заявив, що надіслав у НАТО протест у зв'язку зі звинуваченнями, які він назвав "провокаційними, такими, що містять явну неправду і наклеп".

Представництво Китаю при ЄС заявило, що Пекін прагне політичного врегулювання війни в Україні та ніколи не надавав летальну зброю жодній зі сторін у конфлікті, додавши, що "нормальні торговельні потоки" з Росією не повинні бути порушені або піддаватися примусу.

Водночас Пекін попередив Альянс триматися якомога далі від Азії, яка, за його словами, є "місцем для мирного розвитку, а не ареною для геополітичного суперництва".

НАТО продовжує грати на взаємозв'язку між безпекою Європи і безпекою в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні... Ми закликаємо його залишатися в рамках своєї ролі регіональної оборонної організації в Північній Атлантиці. НАТО не повинно стати порушником миру і стабільності в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні або інструментом, використовуваним деякими великими державами для збереження гегемонії.

Саміт НАТО у Вашингтоні

З 9 по 11 липня у столиці США, Вашингтоні, проходив ювілейний саміт НАТО, присвячений 75-річчю створення Північноатлантичного альянсу.

Головною темою зустрічі стало обговорення ролі НАТО в умовах російсько-українського конфлікту та питання майбутнього членства України в Альянсі.

У декларації саміту НАТО говорилося, що Китай став вирішальним чинником, що сприятиме війні Росії проти України. У зв'язку з цим Альянс закликав Китай припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку військових зусиль РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?