Коли скасують відключення світла в Україні — прогноз енергетиків
Категорія
Економіка
Дата публікації

Коли скасують відключення світла в Україні — прогноз енергетиків

Енергосистема України
Джерело:  Суспільне

За словами керівника правління НЕК “Укренерго” Володимира Кудрицького, починаючи з серпня і протягом вересня та жовтня в Україні значно поменшають обсяги відключень світла. 

Головні тези:

  • Україна очікує зменшення обсягів відключень світла влітку та восени.
  • Завдяки ремонтам на енергоблоках українських АЕС вже відчутне полегшення з проблемою відключень.
  • Приватні інвестори можуть сприяти вирішенню проблеми дефіциту електроенергії в Україні.
  • Коли вже зараз спостерігаються певні покращення, проте ситуація ускладниться під час опалювального сезону.
  • Активне залучення приватних інвесторів, особливо у встановленні когенераційних установок, може значно зменшити дефіцит електроенергії у країні.

Чи можуть в Україні взагалі скасувати відключення світла і коли

Звичайно, що є проблеми з дефіцитом, але з хороших новин: через там пару тижнів ми очікуємо покращення ситуації, тому що буде збільшений обсяг генерації, вийдуть з ремонтів деякі генеруючі потужності, деякі блоки на електростанціях, - пообіцяв Кудрицький.

Він зазначив, що дефіцит електрогенерації у серпні стане трохи меншим і буде поступово зменшуватись протягом вересня та жовтня.

У нас є досить непогані шанси пройти цей період або без відключень, або з радикально меншими відключеннями, ніж зараз, - переконаний Кудрицький.

Кудрицький нагадав, що в Україні половина генерації, яка була станом на початок березня цього року, пошкоджена або розбита.

І знаєте я вам так скажу що будь-яка інша енергосистема в цій ситуації просто би сколапсувала, просто би був повний блекаут на тижні або місяці, - підкреслює глава правління “Укренерго”.

Як вже вдалось зменшити обсяги відключень світла в Україні

За словами експерта з енергетики Геннадія Рябцева у коментарі журналістам 24 каналу, ситуація з відключеннями світла в Україні вже покращилась, завдяки завершенню ремонтів на кількох енергоблоках українських АЕС.

Енергетики очікують на зменшення обсягів відключень світла в Україні
Енергосистема України

Ті блоки, де замінювали спрацьоване ядерне паливо на нове, запрацювали. Також в Україні почала спадати аномальна спека.

Аналітик підкреслив, що найближчим часом відключень світла стане ще менше.

Зараз є певні покращення, але вони не будуть настільки тривалими, як би нам хотілося. Після початку опалювального сезону ситуація знову повернеться до того стану, який ми спостерігали минулого тижня. Тобто 3 – 4 черги вимкнень упродовж опалювального сезону, - попередив Рябцев.

За його словами, допомогти у покращенні ситуації можуть також приватні інвестори.

Цей дефіцит можна буде зменшити, якщо активніше залучати приватних інвесторів. Насамперед неенергетичних. До прикладу, ставити в різних громадах малі енергетичні установки потужністю від 1 до 10 МВт. Бажано когенераційні, щоб генерували не лише електричну, але й теплову енергію. Цей вид бізнесу досить привабливий зараз. Його вважають преміальним. Думаю, так можна буде суттєво скоротити дефіцит, - наголошує аналітик.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?