Колишній командувач ПДВ РФ публічно розкритикував російську армію
Категорія
Політика
Дата публікації

Колишній командувач ПДВ РФ публічно розкритикував російську армію

Володимир Шаманов

Заступник керівника комітету Держдуми РФ з оборони та екскомандувач ПДВ Володимир Шаманов виступив із публічною критикою армії країни-агресорки. 

Головні тези:

  • Екс-командувач Повітряно-десантних військ РФ Володимир Шаманов публічно критикує якість обмундирування російської армії.
  • Шаманов звинувачує міноборони РФ у поставках неякісного спорядження окупантам, які ведуть війну проти України.
  • Європейський суд визнав Шаманова відповідальним за масоване застосування зброї невибіркової дії в чеченських війнах.
  • Публічна критика армії президента Путіна є рідкісною, оскільки у РФ передбачено тюремне покарання за поширення фейкових новин про армію.
  • Шаманов має звання “Герой Росії”, але його причетність до воєнних злочинів підтверджена рішенням Європейського суду.

Шаманов виступив із публічною критикою міноборони РФ

Зокрема, російський депутат звинуватив міноборони у поставках неякісного обмундирування російським окупантам, що ведуть злочинну війну проти України.

Публічна критика армії президента Володимира Путіна трапляється рідко, з огляду на те, що в березні 2022 року російський парламент ухвалив закон, що передбачає тюремне ув'язнення терміном до 15 років за умисне поширення "фейкових" новин про армію країни, — нагадує видання. — Кремль використовував закон, щоб розправитися з тими, хто відхиляється від путінської версії війни, і навіть висунув звинувачення та ув'язнив своїх власних військовослужбовців за "дискредитацію" збройних сил країни, — підкреслюють журналісти видання.

Вони зазначають, що під час виступу у Держдумі Шаманов порівняв окупаційну армію РФ із загонами партизанів, зазначивши, що вони отримують військову форму дуже низької якості.

Якість обмундирування, що привозиться і видається, просто не підлягає жодній оцінці, — заявляє екскомандувач ПДВ РФ.

Шаманов очолював Повітряно-десантні війська Росії з травня 2009 року по жовтень 2016 року, а після відходу з цієї посади став головою комітету Держдуми з оборони.

Що відомо про причетність Володимира Шаманова до воєнних злочинів країни-агресорки

Командував повітряно-десантними військами ЗС РФ у злочинній війні проти України.

З 12 травня 2014 року за дестабілізацію ситуації в Україні у списку санкцій Євросоюзу та України.

Генерал Володимир Шаманов брав участь в першій і другій чеченських війнах, де здобув прізвисько «Чеченський різник» та порівняння з імперським генералом Єрмоловим; за заслуги в карально-бойових операціях йому присвоєно звання “Героя Росії”.

У лютому 2005 року Європейський суд з прав людини визнав Шаманова відповідальним за операцію федеральних сил в селі Катир-Юрт в лютому 2000 року, яка характеризувалася «масованим застосуванням зброї невибіркового дії» і призвела до загибелі цивільних осіб і порушення права на життя.

У ході цієї операції федеральні сили завдавали по селу масовані удари. Європейським судом було встановлено, що Шаманов не вжив необхідних заходів обережності при використанні важкого озброєння в населеному районі, який російське командування оголосило «зоною безпеки».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?