Квір-митець Артур Сніткус загинув на фронті
Категорія
Україна
Дата публікації

Квір-митець Артур Сніткус загинув на фронті

Сніткус
Джерело:  online.ua

Під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув український художник, музикант та стиліст, представник квір-спільноти, боєць Артур Сніткус. Герою було 36 років.

Головні тези:

  • Артур Сніткус — герой, який віддав своє життя під час бойових дій на фронті в Донецькій області.
  • Світ втратив талановитого художника і музиканта, представника квір-спільноти, який залишиться у серцях багатьох.
  • Українські митці висловили співчуття родині та друзям Артура Сніткуса, відзначаючи його талант і внесок у мистецьку сферу.
  • Артур Сніткус був відомий не лише як художник, а й як талановитий музикант, стиліст і представник українського квір-андеграунду.
  • Його творчість та музика залишаться як спадок для підтримки жінок та представників ЛГБТК+ на Сході України через компіляцію SESTRO.

На Донеччині загинув воїн та квір-артист Артур Сніткус

Про трагедію повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Герой віддав своє життя 7 червня під час виконання бойового завдання у Донецькій області. Співчуваємо всім рідним та близьким захисника. Щиро розділяємо біль утрати та схиляємо голови в глибокій скорботі. Вічна пам’ять нашому захиснику!

У соціальних мережах співчуттями поділилися інші українські митці. Зокрема, перформер Саша Курмаз пригадав зустріч зі Сніткусом у 2011 році:

Ми час від часу перетинались на різних подіях, не були близькими, але завжди весело проводили час разом. Поруч з ним завжди було тепло і затишно. Людина непересічної долі, яскравий, харизматичний, талановитий, провокуючий, справжній артист з усіма притаманними для такої людини перевагами та недоліками".

Артур Сніткус народився 13 травня 1988 року в Тернополі. У своїй творчості проявляв себе як відкрита квір-персона, постійно долучався до мистецьких майстерень у Києві, Одесі та інших містах.

Артурчику, спочивай з миром та силою. Ти наш душевний легендарний ангел. Ікона українського квір-андеграунду. Твій прекрасний голос завжди був сповнений енергії та сили, який ми назавжди збережемо в наших серцях у пам’яті про тебе, — написала координаторка культурних проєктів Наталія Мартиненко.

У рідному місті його знали як чудового стиліста.

У прадавні тернопільські роки він працював зі мною як стиліст. Зробив з мене блондинку, а потім, поступово, руду, якою я й залишилася. Сварив за те, що лінуюся робити макіяж. Обожнював вечірки, клубну культуру і отето всьо (тоді, коли це ще подобалося й мені). Був таким котиком-котиком, — розповіла медіатренерка Ольга Юркова.

Режисер Олексій Радинський у своєму телеграм-каналі нагадав, що Сніткус був героєм його фільму "Зсув" 2016 року. Радинський залишив фільм у відкритому доступі.

Артур також створював електронну музику. Його трек увійшов до компіляції SESTRO, яку випустив одеський лейбл "система | system". SESTRO містить 23 треки різних музикантів. Компіляцію випустили на платформі Bandcamp, а всі кошти від її продажу передають громадській організації "Сфера", яка допомагає жінкам та представникам ЛГБТК+ зі Сходу України.

Зараз невідомо, коли та де відбудеться прощання з Артуром.

На фронті загинув військовий фотограф Арсен Федосенко

Про трагічну загибель фотографа стало відомо з дописів у соціальних мережах

До ЗСУ приєднався весною 2022. Ми тоді з ним і познайомилися. Трохи пізніше, у травні, коли він з групою журналістів їздили по лінії фронту і робили репортажі про військовослужбовців, то перетнулися на Запоріжжі у Білогірї. Це була наша крайня позиція. Постійні обстріли. І він туди приїхав. Не налякався. Як і завжди. Він посміхався і робив фото. На нулі, — написав Борислав Береза.

Велика кількість світлин, які були опубліковані в офіційних джерелах Управління стратегічних комунікацій зроблені саме Арсеном Федосенком.

Військовий фотограф завжди ризикує життям, щоб ми побачили більше… Він показував усім нам обличчя українських героїв у пікселі. Він був… Страшне слово "був". Р@сня вбила його. КАБи, — написав Береза.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?