Лавров оголосив Арктику територією Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Лавров оголосив Арктику територією Росії

Лавров оголосив Арктику територією Росії
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров публічно заявив, що Арктика - територія Росії. Він вважає, що всі претензії США і НАТО про нарощування військової присутності РФ в цьому регіоні не мають ніяких підстав, оскільки на "своїх" територіях Москва може робити все що вважає за потрібне.

Джерело: брифінг Лаврова перед майбутньою зустріччю з держсекретарем США Ентоні Блінкеном в Рейк'явіку

Лавров обурений через претензії Норвегії, де стурбовані військовою присутністю Росії в Арктиці і пропонують НАТО увійти в регіон. Глава російського МЗС каже, що Росія відповідає за те, щоб арктичне узбережжя було безпечним, і все, що там робить РФ, абсолютно законно і легітимно.

"По Арктиці ми бачимо голосіння, що Росія розгортає військову активність в Арктиці. Всім прекрасно було давно відомо, що це наша територія, це наша земля. Ми відповідаємо за те, щоб наше узбережжі арктичне було безпечно, і все, що там робить наша країна - абсолютно законно і легітимно. А ось коли НАТО намагається виправдати свій наступ в Арктику - це вже інша ситуація ", - заявив Лавров.

США стурбовані зростанням військової присутності Росії в Арктиці

Сполучені Штати і Королівство Данія серйозно стурбовані через збільшення російської військової присутності в Арктиці. Держсекретар США Ентоні Блінкен вже обговорює подальші дії з Копенгагеном щодо захисту регіону.

Глава Держдепу США підкреслює, що Арктика повинна бути географічною зоною, вільною від різних конфліктів і розвиненою економікою, але вже в багатьох північних країнах почали говорити про те, що цей регіон може перетворитися в нову зону протистояння Москви і Вашингтона.

Коротко про плани Путіна в Арктиці

  • В кінці 2020 року Путін заявив, що в найближчі десятиліття Росія буде "приростати" Арктикою і Північними територіями. Даний регіон, за його словами, є об’єктом пильного інтересу Москви.

  • Уже в квітні 2021 року стало відомо, що РФ розмістила в Арктиці величезну кількість озброєння з новітньою зброю, яка може загрожувати США. Відомо, що команда Путіна розмістила на Півночі бомбардувальники і реактивні літаки МіГ-31, а також нові радіолокаційні системи біля узбережжя Аляски.

  • 19 квітня офіційно стало відомо, що Росія почала міжвидові командно-штабні навчання у Арктиці, під загальним керівництвом головнокомандувача ВМФ РФ. В підвищену бойову готовність приведено органи військового управління Північного флоту РФ, об’єднання і з’єднання, а також окремі військові частини флоту.

  • Розвідка Фінляндії вже попереджає, що Росія готова застосувати війська в Європі для досягнення геополітичних цілей глави Кремля Володимира Путіна. Також фіни вважають, що Арктика може перетворитися на нову зону протистояння великих держав.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?