Лідер Китаю Сі Цзіньпін уперше за п'ять років відвідає Європу — що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Лідер Китаю Сі Цзіньпін уперше за п'ять років відвідає Європу — що відомо

Сі Цзіньпін
Джерело:  Bloomberg

У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Францію, Сербію та Угорщину. Це його перший візит до Європи за останні 5 років.

Візит Сі до Європи

Як повідомляє Bloomberg, візит відбудеться на тлі китайсько-європейської напруги через низку питань, включаючи торгівлю, звинувачення в шпигунстві та підтримку Пекіном Росії.

Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що 5-10 травня Сі Цзіньпін відвідає Францію та Угорщину.

Цей тур життєво важливий для сприяння зв’язкам між Китаєм і Францією, Сербією, Угорщиною та ЄС у цілому, — заявив речник МЗС Лінь Цзянь на регулярному брифінгу в понеділок, 29 квітня.

Під час візиту Сі зустрінеться з лідерами трьох країн, додав Лінь.

Візит Сі до Сербії, як очікується, припаде на 25-ту річницю смертоносного бомбардування США посольства Китаю у Белграді.

Під час бомбардування Югославії НАТО в 1999 році американські ракети вбили трьох китайських журналістів. Білий дім пізніше назвав удар помилкою та списав на несправні карти. Це викликало протести проти США в Китаї та допомогло посіяти недовіру Пекіна до НАТО.

Навіщо Сі їде до Європи

Bloomberg пише, що Пекін намагається налагодити відносини з Європою, оскільки Брюссель став більш наполегливо реагувати на торговельну політику Китаю.

Європейські лідери виступили проти різкого збільшення виробничих потужностей Китаю, його величезного профіциту торгівлі та його підтримки вторгнення Росії в Україну.

Візит Сі до Сербії прокоментував Ніл Томас, науковий співробітник із китайської політики в Центрі Азіатського інституту політики суспільства:

Відвідавши європейську країну, яка не ввела західні санкції проти Москви, Сі дав би чітко зрозуміти, що Китай збирається підтримувати Росію та поглибити їхнє партнерство. Головна функція цих тісних відносин — балансувати проти Америки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?