Литва готова відправити військових в Україну для навчань — прем'єрка
Категорія
Світ
Дата публікації

Литва готова відправити військових в Україну для навчань — прем'єрка

Інгріда Шимоніте
Джерело:  Financial Times

Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте сказала, що її країна готова відправити військових в Україну із навчальною місією, однак Україна про це не просила.

Литва готова відправити військових в Україну для навчань

Financial Times повідомляє, що Інгріда Шимоніте розповіла виданню, що вона має дозвіл парламенту на відправку військових в Україну з навчальною метою, — про це її уряд уже говорив, — але Київ поки не просив про це.

Шимоніте зазначила, що РФ вважатиме такий крок провокацією, однак додала:

Якби ми просто думали про реакцію Росії, то ми не могли б нічого відправляти. Кожного другого тижня ви чуєте, що комусь погрожують ядерною зброєю.

Інгріда Шимоніте

Інгріда Шимоніте

Прем'єр-міністерка Литви

Шимоніте також сумнівається, що Росія використає ядерну зброю, оскільки у такому випадку радіоактивні опади зачепили б і її територію.

Також посадовиця нагадала, що РФ посилила атаки на цивільну інфраструктуру України — електростанції, школи та лікарні.

Росія намагається спровокувати нову хвилю людей, які втечуть з України, тому що нема елементарних комунікацій і базових послуг, — сказала Шимоніте.

У НАТО визначили умови втручання у війну РФ проти України

На початку травня італійське видання La Repubblica повідомило, що перша "червона лінія" передбачає пряму чи опосередковану участь у війні Росії проти України третьої країни, наприклад у разі можливого прориву на північному заході України. 

Видання пише, "це створило б коридор між Україною і Білоруссю". Тоді Мінськ був би безпосередньо включений у війну.

Друга "червона лінія", за даними La Repubblica, стосується військової провокації проти країн Балтії, Польщі чи цілеспрямований напад на Молдову.

Йдеться не про обов’язково вторгнення, але й просто військовий удар, щоб перевірити реакцію Заходу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?